Denník N

Môže sa stať, že mi slovenská banka nevyplatí vklady? Odpovedáme na otázky, ktoré sa objavili po krachoch v Amerike

Vchod do Silicon Valley Bank v Santa Clare. Foto - TASR/AP
Vchod do Silicon Valley Bank v Santa Clare. Foto – TASR/AP
  • Poslanci budú nasledujúci týždeň schvaľovať ďalšie zdanenie pre slovenské banky a iné finančné inštitúcie.
  • Bankový sektor v Európe aj za oceánom pritom čelí riziku straty dôvery po kolapse americkej SVB a problémoch švajčiarskej Credit Suisse.
  • Prinášame odpovede na základné otázky o zdraví slovenských bánk a ochrane vkladov.

Budúci týždeň budú slovenskí poslanci rozhodovať o tom, či banky budú musieť opäť platiť osobitnú daň. V rovnakom čase čelí finančný sektor novej hrozbe: strate dôvery po sérii pádov bánk v USA a Európe.

Takzvaný run na banku, pri ktorom chce naraz veľa klientov vybrať svoje vklady, položil pred dvoma týždňami Silicon Valley Bank, ktorá patrila do prvej dvadsiatky najväčších bánk v USA. Ťažkosti mala aj európska banková legenda –  švajčiarska Credit Suisse, ktorá bola nútene predaná konkurentovi UBS. Akcie bankových domov v USA aj Európe zostávajú pod tlakom.

Centrálne banky aktuálne robia všetko pre to, aby ľudí upokojili. Americký Fed napríklad bankám poskytol núdzové linky na financovanie a dovolil tak naliať do sektora stovky miliárd dolárov v čase, keď menovú politiku uťahuje. Opakuje, že problémy regionálnych bánk nie sú problémami všetkých amerických finančných domov.

O zdraví európskych bánk, ktoré sú prísnejšie regulované, uisťuje aj Európska centrálna banka. „Súčasné dianie nevnímam ako pilotnú epizódu novej globálnej šlamastiky,“ hovorí Peter Kažimír s tým, že je to len pripomenutie, že sa treba mať na pozore. Pripomína, že roky počúva, ako prílišná regulácia dusí finančný sektor, no teraz sa podľa neho o túto „kazajku“ pre banky možno oprieť.

„Môžeme spokojne spávať s vedomím, že sme aj v prípade zásadných problémov schopní danú situáciu zvládnuť,“ tvrdí.

V nasledujúcom texte nájdete odpovede na to, či sa môže stať, aby slovenská banka svojim klientom nevyplatila vklady, čo sa v pravidlách pre banky zmenilo od poslednej krízy pred viac než dekádou a čo hovorí regulátor na zdravie tunajších bánk.

  • Sú slovenské banky zdravé a silné?

NBS na jeseň v poslednej správe o finančnej stabilite tvrdila, že banky sú odolné, plnia všetky predpísané ukazovatele a sú pripravené zvládnuť prípadný nárast strát z nesplácaných úverov. Tie sa naposledy javili ako najväčšie riziko pre sektor.

Ani aktuálne dianie na finančných trhoch v súvislosti s vývojom okolo švajčiarskej banky Credit Suisse nepredstavuje pre slovenský finančný sektor riziko a obyvatelia Slovenska sa o svoje úspory v bankách

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie