Denník N

Štát pred Vianocami nakupuje často – súťaž vypísal každé dve minúty

lustračné foto – TASR
lustračné foto – TASR

Vlani posledný deň pred Vianocami vypísali štát, jeho firmy či obce tender v priemere každých päť minút, tento rok každé dve.

Štát pred Vianocami nakupuje omnoho viac ako počas roka. Tento rok deň pred Štedrým dňom vyhlásil 219 zákaziek, čo je desaťkrát toľko, čo bežný deň. Upozornilo na to Transparency International. „V priemere tak úradníci vypísali v ten predsviatočný deň zákazku každé dve minúty. Dokopy za 64,5 milióna eur.“

Podobne  úrodný na tendre bol aj 22. december, keď úrady vyhlásili 124 nových zákaziek – päťnásobok bežného počtu. „Takmer všetky majú uzávierku pre zaslanie ponúk 8. januára ráno. Majú teda len desať pracovných dní na prípravu ponuky,“ napísali vo svojom blogu Transparency.

Mnohé úrady vo vianočných tendroch zadali len minimálny zákonom povolený počet dní na prihlasovanie sa do súťaží. Je to 20 kalendárnych dní.

Cez sviatky si však viac ľudí vyberá dovolenky a aj menej ľudí si prezerá vyhlásené tendre. Skracuje sa tak aj čas, ktorý majú firmy na vypracovanie ponuky.

„V praxi to znamená len zhruba desať pracovných dní na prípravu v čase, keď si ľudia aj tak často berú dovolenky. Znižuje sa teda šanca, že úrady dostanú veľa kvalifikovaných ponúk a ich konkurencia zníži cenu,“ tvrdí Transparency. 

Najmä obce

Tento rok vyhlasovali pred Vianocami tendre najmä obce. Išlo najmä o menšie zákazky a týkali sa často eurofondového programu rozvoja obcí na roky 2014 – 2020. Ide najmä o opravu ciest, chodníkov a budov či kamerové systémy. Kým deň pred Štedrým dňom bolo zverejnených vyše dvesto výziev na predkladanie ponúk, 28. decembra ich bolo už len 19.

Podobne ako vlani, aj tento rok pred Vianocami vyhlásila tender aj štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. Vlani vyhlásila súťaž na vydávanie reklamného periodika štátnej poisťovne za 226-tisíc eur. Vyhrala firma  HI-Reklama, ktorá od roku 2012 už pre Všeobecnú zdravotnú dostala zákazky za 870-tisíc eur a vedie ju Foraiov osobný priateľ a spolužiak z Košíc.

Teraz zháňa dodávateľa elektrickej energie a zemného plynu za 836-tisíc eur. „Zákazka nebola vyhlásená v tento deň preto, aby sa do nej prihlásilo menej uchádzačov, ale preto, lebo na energie a plyn končia uzatvorené zmluvy, a je potrebné zabezpečiť plynulo chod VšZP,“ vysvetľuje štátna poisťovňa.

Aj mesto Banská Bystrica začalo tender deň pred Vianocami. Zháňa firmu, ktorá im spracuje projektovú dokumentáciu cyklotrás v Banskej Bystrici. Mesto hovorí, že celé verejné obstarávanie je rozdelené na päť častí a jednotlivé súťaže vyhlasovali podľa toho, ako mali pripravené podklady.

Tender na prvú etapu tak vyhlásili 1. decembra 2015, na ďalšie dve etapy 18. 12. 2015 a  na posledné dve etapy cyklotrasy 23. 12. 2015. „Všetko je v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a všetky lehoty na predkladanie ponúk do súťaže pre jednotlivé etapy cyklotrás sú stanovené v zmysle zákona a budú dodržané,“ dodáva mesto.

Aj vlani

Vlani to pred Vianocami vyzeralo podobne, aj keď vyhlásených tendrov bolo o polovicu menej. 23. decembra tak vyhlásili tender každých päť minút. Mnohé z nich mali najskorší možný termín predkladania ponúk.

Transparency sa vlani pozrelo aj na to, ako tendre skončili – až 29 zo 101 zákaziek vyhlásených 23. 12. bolo zrušených,  celkovo za 18 miliónov eur (bežne sa ruší len každá desiata zákazka). „Len polovica zo zrušených tendrov bola neskôr opätovne vyhlásená, ale už v nevianočnom čase,“ zistili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie