Denník N

Skutočným problémom je nedostatok sestier a bude sa to iba zhoršovať, hovoria analytici (+ podcast)

Zuzana Múčka a František Múčka. Foto N - Tomáš Grečko
Zuzana Múčka a František Múčka. Foto N – Tomáš Grečko

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Napätá situácia s lekármi sa dá riešiť, ale naozaj veľký problém bude s nedostatkom sestier. Ak teraz hovoríme, že nám chýbajú tisícky sestier, tak v budúcnosti treba k tomu pripočítať ďalších 12-tisíc, hovoria analytici rozpočtovej rady Zuzana MúčkaFrantišek Múčka.

Vo svojej analýze odhadujú vývoj počtu lekárov a zdravotných sestier v ďalších rokoch.

Vyplýva z nej, že v súčasnosti máme 20-tisíc lekárov (bez zubárov) a do roku 2040 budeme v súvislosti so starnutím populácie potrebovať asi o dve tisícky viac. Podľa autorov analýzy sa to dá riešiť tým, že by lekárske fakulty počas najbližších piatich rokov zvýšili počet prijatých študentov spolu o približne 40 ročne.

„Ak majú naše lekárske fakulty dosť kapacít, aby viac ako 40 percent študentov tvorili zahraniční samoplatcovia, nie je dôvod, aby nevzdelávali viac tunajších študentov,“ hovorí František Múčka.

Situácia s nedostatkom sestier však nemá jednoduché riešenie. Záujem o túto profesiu nie je dostatočný a mnohé sestry idú radšej pracovať inam.

„Treba sa zamyslieť aj nad tým, ako im spríjemniť život tak, aby mladé dievčatá alebo mladí chlapci chceli ísť pracovať do zdravotníctva,“ hovorí Zuzana Múčka.

Prečo ste sa rozhodli pozrieť sa na to, koľko nám bude chýbať zdravotníkov v ďalších rokoch?

Z. M.: Asi prvý impulz prišiel ešte počas prvej koronovej zimy. V informačnom chaose, ktorý tu v tom čase vládol, sme prišli s prvým modelom, ktorý sa snažil odhadnúť vývoj infekcie nie na základe dát z testovania, ale na základe vývoja v nemocniciach. V tom čase to prinieslo lepšie výsledky. Zároveň sme si kládli otázku, ako to bude vyzerať so zdravotníctvom ďalej, keď odznie korona, najmä v kontexte toho, že nás čaká prudké starnutie populácie a nároky spoločnosti na zdravotnícky systém budú výrazne vyššie.

Máme sa pripraviť na to, že už o pár rokov bude situácia kritická a že nám budú chýbať stovky, možno tisíce lekárov a zdravotných sestier v porovnaní so súčasným stavom?

Z. M.: Pokiaľ ide o lekárov, tak možno vás trochu prekvapím, ale situácia nebude v budúcnosti výrazne horšia, ako je dnes. V súčasnosti máme podľa dát ministerstva zdravotníctva približne 20-tisíc lekárov, nie sú v tom zarátaní zubári. Pri dnešnom počte absolventov lekárskych fakúlt

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie