Denník N

Graf dňa: So zaostávaním Slovenska voči priemeru EÚ to nie je také jednoznačné, ukazuje analýza IFP

  • Údaje o hrubom domácom produkte v parite kúpnej sily ukázali ďalšie vzďaľovanie Slovenska od priemeru EÚ, dáta však majú metodické problémy, upozorňujú vládni analytici.
  • Údaje Eurostatu majú „malú výpovednú hodnotu“, za vykazovaným slabým výkonom slovenskej ekonomiky je nadhodnotenie cien, hovorí IFP. 

V minulom roku sa podľa údajov Eurostatu prehĺbilo zaostávanie Slovenska voči priemeru Európskej únie. Vládni analytici však upozorňujú, že často používané porovnanie má metodické nedostatky, a navrhujú, aby sa na analýzu približovania slovenskej ekonomiky k európskej používal iný ukazovateľ.

Na medzinárodné porovnanie životnej úrovne Eurostat podobne ako iné inštitúcie používa hrubý domáci produkt na obyvateľa, vyjadrený v parite kúpnej sily (PKS). Takýto výpočet berie do úvahy rôzne ceny tovarov a služieb v jednotlivých krajinách a Slovensko podľa neho po roku 2015 skokovo schudobnelo. Minulý rok sa dokonca umiestnilo v rebríčku EÚ druhé odspodu pred Bulharskom.

Podľa HDP na obyvateľa v PKS sa slovenská ekonomika priemeru EÚ vzďaľuje, no v bežných cenách sa k bohatším členom bloku približuje a zachováva si odstup voči krajinám ako Maďarsko či Rumunsko, ukazuje Graf dňa z komentára Inštitútu finančnej politiky. Približovanie, ktorému sa hovorí aj konvergencia, je síce pomalšie ako v prvej dekáde 21. storočia, no aj tak je to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Ekonomika

Teraz najčítanejšie