Denník N

O regulované ceny elektriny a plynu sa dá požiadať už len do piatka. Komu sa to oplatí?

Premiér Eduard Heger a ďalší predstavitelia koalície ohlásili pomoc domácnostiam s cenami energií 1. decembra. Foto - TASR
Premiér Eduard Heger a ďalší predstavitelia koalície ohlásili pomoc domácnostiam s cenami energií 1. decembra. Foto – TASR

Do konca marca sa môžu odberatelia elektriny aj plynu prihlásiť k regulovaným cenám. Môžu o to požiadať svojho alebo aj iného dodávateľa, ku ktorému chcú prejsť.

A tí, ktorí sú dnes v regulovanom segmente, môžu z neho vystúpiť. V oboch prípadoch sa však zmena, ku ktorej sa zákazníci upíšu do tohto piatka, premietne až 1. januára 2024.

Či budú výhodnejšie regulované alebo neregulované ceny, sa dnes nedá presne odhadnúť. V prípade plynu aktuálne vychádzajú regulované ceny vyššie, ale môže sa to zmeniť.

Výhodou regulovaných cien je zase to, že sú zafixované na celý kalendárny rok, čo pri niektorých typoch zmlúv s neregulovanými cenami neplatí.

V tomto texte sa dozviete, kto môže o zmenu regulácie požiadať a čo to môže preňho znamenať.

Koho sa deadline týka?

Všeobecne platí, že regulované ceny majú automaticky všetky domácnosti a malé podniky, ktorých ročná spotreba nepresiahne 30 megawatthodín elektriny a 100 megawatthodín plynu. Od minulého roka však môžu k regulovaným cenám prejsť niektorí odberatelia s vyššou spotrebou.

Sú to napríklad:

  • zariadenia sociálnych služieb;
  • detské domovy;
  • bytovky s nájomnými bytmi vo vlastníctve samosprávy či v štátnom programe nájomného bývania;
  • bytové domy, ktoré majú vlastný zdroj vykurovania;

Pri všetkých týchto odberateľoch nezáleží, aká je ich ročná spotreba.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Hegerova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie