Denník N

Slovensko má ďalšiu miliardovú investíciu. Porsche niekoľkonásobne nafúklo staršie plány na Považí

Výstavba novej miliardovej investície Porsche na Považí sa rozbehla už začiatkom minulého roka. Foto E - Ivan Haluza
Výstavba novej miliardovej investície Porsche na Považí sa rozbehla už začiatkom minulého roka. Foto E – Ivan Haluza
  • Slovensko získa po Volve a rozšírení bratislavského Volkswagenu už tretiu miliardovú investíciu za posledné tri roky.
  • Pôvodne chcelo nemecké Porsche pri Hornej Strede medzi Novým Mestom nad Váhom a Piešťanmi preinvestovať štvrť miliardy eur. Napokon z toho bude vyše miliarda.
  • Investícia do batériových modulov do elektromobilov zamestná zhruba 600 ľudí.
  • Investor by však zároveň privítal urýchlenie veľmi pomalých slovenských povoľovacích procesov.

V lete 2020 to bolo najväčšie prekvapenie pre slovenskú ekonomiku. V ťažkých časoch pandémie predložil nemecký výrobca športových áut Porsche projekt nového závodu na linky pre výrobu karosérií. V Hornej Strede medzi Novým Mestom nad Váhom a Piešťanmi plánoval preinvestovať až štvrť miliardy eur. Napokon sa tento projekt podľa informácií Denníka E od jemu blízkych zdrojov výrazne zmenil a rozšíril. A od januára sa už aj buduje.

Dohromady by mal nový závod Porsche na Považí stáť až vyše miliardy eur. Po prilákaní švédskeho Volva do Košíc a po odobrení ďalšieho rozšírenia bratislavskej automobilky Volkswagenu o viaceré nové modely je to už tretia miliardová investícia, ktorú získal tuzemský automobilový priemysel za ostatné tri roky.

Navyše tento projekt Porsche, ktorého sériová výroba sa rozbehne už koncom budúceho roku, bude v krajine aj prvou naozaj masívnou produkciou pre čoraz progresívnejšiu výrobu elektromobilov. Medzičasom sa totiž v centrále nemeckej značky nezvyšoval iba rozpočet považskej investície, ale úplne sa zmenilo jej zameranie. Namiesto liniek na výrobu karosérií sa tam plánuje produkcia batériových modulov pre elektromobily.

Do Hornej Stredy tak budú prichádzať

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie