Denník N

Lekárka Penesová: Údeniny sú karcinogén ako cigareta či azbest, no reťazce im zastropovali ceny

Lekárka a vedkyňa Adela Penesová pôsobí v diabetologickej a obezitologickej ambulancii Ústavu klinického a translačného výskumu Biomedicínskeho centra SAV. Foto N - Tomáš Benedikovič
Lekárka a vedkyňa Adela Penesová pôsobí v diabetologickej a obezitologickej ambulancii Ústavu klinického a translačného výskumu Biomedicínskeho centra SAV. Foto N – Tomáš Benedikovič

Obchodné reťazce zastropovali ceny 400 potravín. Medzi nimi je aj veľa údenín ako párky či slanina, ktoré nie sú zdraviu prospešné, hovorí vedkyňa a lekárka zo Slovenskej akadémie vied Adela Penesová.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Víno, pivo, biele pečivo, spracované potraviny ako hranolčeky a hotové omáčky na cestoviny či mrazená pizza. Aj takéto potraviny vybrali obchodné reťazce do zoznamu 400 produktov, ktorým zastropovali ceny.

Lekárka a vedkyňa zo Slovenskej akadémie vied Adela Penesová hovorí, že tam chýbajú ovocie a zelenina a že mnohé z potravín, ktoré reťazce vybrali, nie sú zdraviu prospešné. Penesová patrí k zakladajúcim členom a je prezidentkou Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu (SAVP), je autorkou odborných a vedeckých článkov a odbornou garantkou nutričného softvéru PLANEAT, ktorý slúži na tvorbu individualizovaného stravovania pre pacientov s najrôznejšími diagnózami.

V rozhovore sa dočítate:

  • koľko ovocia a zeleniny treba denne zjesť,
  • ako upraviť nákup, aby sme si mohli dovoliť viac ovocia a zeleniny, ktorých ceny výrazne stúpajú,
  • ale aj to, ako niektoré krajiny postupujú v boji proti nezdravým potravinám.

Pred týždňom reťazce zverejnili zoznam potravín, pri ktorých zastropovali ceny. Ako ho hodnotíte?

Nemilo ma prekvapili niektoré položky, ktoré by tam z môjho pohľadu nemali byť. Nie sú to základné potraviny, nepotrebujeme ich k životu. Chýbali mi tam ovocie a zelenina, ktoré by mali mať zastropované ceny. Prípadne by sme mali nájsť mechanizmy, ako zdraviu prospešné potraviny urobiť lacnejšími.

Niektoré reťazce zastropovali banány, kyslú kapustu, zemiaky, zopár aj paradajky či jablká. Ale nie sú tam napríklad papriky, uhorky či pomaranče. Ako vnímate, že sa tam nedostali tieto potraviny?

Neviem, z akých dát vychádzali obchodné reťazce, pravdepodobne išli podľa toho, aký sortiment sa im predáva. Zrejme sa pozerali na nákupný košík bežného Slováka. Myslím, že to nekonzultovali s odbornými spoločnosťami, ako je naša Asociácia pre výživu a prevenciu, alebo s ministerstvom zdravotníctva či inou organizáciou, ktorá by im pomohla vybrať aj zdraviu prospešné potraviny.

Video: Lekárka Penesová: Je absurdné, aby boli zastropované víno a pivo
(autorky: Martina Koník, Veronika Folentová)

Podľa odporúčaní by mal človek zjesť pol kila zeleniny a ovocia denne. Ako k tomu môže prispieť zoznam zastropovaných potravín?

Mohol by prispieť veľmi pozitívne, lebo keby boli ceny nižšie, spotrebiteľ by dal prednosť aj týmto potravinám. Ale keď sú ceny ovocia a zeleniny veľmi vysoko a napríklad uhorka stojí 1,40 až 1,60 eura, pre spotrebiteľov je to neakceptovateľné. Cenová politika by mohla pomôcť. Ideálne by bolo zníženie DPH, lebo by sme sa nebavili o sezónnych rozdieloch a spotrebiteľ by to uprednostnil. To, že by sme mali skonzumovať 400 až 500 gramov zeleniny a 100 až 200 gramov ovocia denne, by sa malo odraziť aj v zastropovanýcch potravinách.

Čo vám tam chýba?

Chýbajú tam aj celozrnné potraviny. Sú tam mliečne výrobky, ktoré by sme mali konzumovať, ale jogurty by mali byť biele a rozhodne nie smotanové. Podľa bývalých, ešte československých noriem, bol jogurt do 4 percent tuku. A to preto, že keď si kúpite

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie