Denník N

Pálenky a víno zdraželi spomedzi potravín a nápojov výrazne najmenej. Je za tým aj covid

Predaj liehovín. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predaj liehovín. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Skoro 30-percentné zdraženie potravín a nápojov na slovenskom trhu obchádza dva druhy alkoholu, ktoré idú s cenami nahor omnoho menej dramaticky.
  • Za nižším rastom cien destilátov a vína sú aj zasadné zmeny na ich trhoch, ktoré priniesol covid.
  • Pálenky v krátkom čase výrazne zdražejú v dôsledku zvýšených spotrebných daní, čo môže zvýšiť spotrebu vína. 

Aj keď vo februári boli ceny potravín a nápojov na slovenskom trhu medziročne vyššie až o skoro 28 percent, extrémne zdražovanie sa netýkalo dvoch položiek. V oboch prípadoch však ide o alkoholické nápoje, ktoré ľudia na život bezprostredne nepotrebujú a navyše pri nadmernej konzumácii aj škodia zdraviu.

Pálenky boli k záveru februára medziročne drahšie len o 6,7 percenta a vína o 8,1 percenta, čo sa bežne dialo aj v minulosti. Ceny iných nápojov sa pritom zvýšili výraznejšie. Pivo bolo medziročne drahšie o skoro 17 percent a limonády a minerálky dokonca o takmer 22 percent.

Na prvý pohľad sa to zdá prekvapivé, keďže aj výrobcovia páleniek či vína sú pod tlakom rastúcich miezd a trápia ich aj vyššie ceny energie a agrárnych surovín. Osobitne výroba liehu z obilia či repnej melasy patrí k energeticky najnáročnejším potravinárskym odvetviam. Navyše pre drahšie energie išla vinárom aj likérkam výrazne hore aj cena sklenených fľašiek.

Čo zatiaľ drží ceny páleniek i vína na uzde

Martin Spurný, ktorý je prokuristom jednej z najväčších likériek v krajine Old Herold Trenčín, hovorí, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie