Denník N

EÚ tvrdšie zasiahne proti hotovostným platbám, SaS chce pravidlá zmierňovať

Ilustrácia - T. G. s Midjourney
Ilustrácia – T. G. s Midjourney
  • Európski poslanci schválili v utorok vo výboroch ešte prísnejšie obmedzenia platieb v hotovosti, ako sa plánovalo, spoločne by mali byť nastavené na úrovni 7-tisíc eur. 
  • Na Slovensku sa poslanci snažia presadiť opak, v apríli budú na návrh Mariána Viskupiča z SaS rokovať o uvoľnení limitu podnikateľom z 5-tisíc eur na 15-tisíc eur.
  • Už pri platbách nad 50 eur podľa prieskumu Európskej centrálnej banky väčšina ľudí v eurozóne preferuje platbu kartou alebo mobilom.

Viac ako polovicu tržieb mám v hotovosti a pracovať s ňou nie je ľahké, hovorí podnikateľ z východného Slovenska, ktorý vlastní sieť dedinských potravín. Vyhovuje mu, ak dodávateľom môže platiť v hotovosti, pretože má menej starostí s vkladaním tržieb na účet v banke. To ho v pobočke stojí poplatky a na väčšie vklady si u nich musí dohodnúť extra termín.

„Vkladomaty pre mňa nie sú dobré riešenie, obmedzujú počet alebo sumu vkladaných bankoviek,“ hovorí s tým, že v potravinách ľudia bežne platia 10- alebo 20-eurovkami, a tak ich má veľa. Z bezpečnostných dôvodov sa mu nezdá vhodné dlho stáť pri bankomate a opakovať vklady. Preto bankovky nosí do pobočky.

Limity obmedzujúce platby v hotovosti mu však komplikujú život. Keď chce dodávateľom zaplatiť na ruku, päťtisícový limit na hotovosť mu je nízky. Často musí kombinovať dodávky alebo platby rozkladať na rôzne dni. Hovorí, že rozumie snahe, aby platby prechádzali bezhotovostne v záujme lepšej kontroly peňažných tokov. Sám by si ušetril námahu s narábaním s hotovosťou.

„No hotovosť tu je, ľudia ňou platia a aj dodávatelia ju pýtajú, napríklad ak prekročia v biznise limit svojho poistenia pohľadávok alebo keď sme na začiatku obchodného vzťahu,“ hovorí.

Na Slovensku chcú limity zmierniť, v Európe pritvrdzujú

Zvýšiť nastavené limity pre podnikateľov z 5-tisíc eur na trojnásobok skúša aktuálne poslanec SaS Marián Viskupič. Vraví, že ich chce

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Obchod

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie