Denník N

Domácnosti majú mať lacnú elektrinu až do roku 2027, po novom sa ujde aj priemyslu a verejnej správe

Ilustračné foto - Európsky parlament
Ilustračné foto – Európsky parlament

Správu sme aktualizovali o 14.19 h.

Znížené ceny elektriny by mali domácnosti platiť až do roku 2027. Oznámili to minister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati) a generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček na spoločnej tlačovej konferencii v jadrovej elektrárni Mochovce. Pôvodne mali byť podľa podpísaného memoranda ceny zmrazené len do konca roka 2024.

Cena elektriny pre domácnosti by mala byť aj v rokoch 2025 až 2027 nižšia, než aká by bola, keby ju dodávatelia nakupovali na trhu. Slovenské elektrárne sa s ministerstvom hospodárstva dohodli, že ju dodajú lacnejšie. No nie až tak lacno, ako tento a budúci rok.

Ešte donedávna pritom nebolo isté, či bude lacná elektrina pre domácnosti na budúci rok. Dohoda na tom, že zastropovanie bude platiť ešte o tri roky dlhšie, je preto veľkým prekvapením. Rovnako ako aj to, že by mala byť k dispozícii aj pre podniky a verejnú správu, hoci v ich prípade už budú ceny bližšie trhovým a podmienkou bude podpis štvorročnej zmluvy.

Zlacnenej elektriny pre domácnosti však bude od roku 2025 menej. Bez šetrenia nepokryje celú ich spotrebu.

Minister hospodárstva Karel Hirman na tlačovej konferencii informoval o dohode so Slovenskými elektrárňami bez toho, aby ju novinárom ukázal.

Dokument musia ešte odobriť orgány EÚ, no podľa oboch strán by to v prípade elektriny pre domácnosti mala byť skôr formalita. Pri elektrine pre podniky a verejnú správu to potrvá zrejme dlhšie.

Akú cenu by mali dostať domácnosti

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Karel Hirman

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie