Denník N

Porovnanie: potraviny v Maďarsku sú drahšie, aj keď majú zastropovanú cenu

Salgótarján. Foto - Zoltán Schnelczer
Salgótarján. Foto – Zoltán Schnelczer

Porovnali sme ceny a životné podmienky vo dvoch zanedbaných a hospodársky zaostalých regiónoch na Slovensku a v Maďarsku, horšie dopadla župa Nógrád v Maďarsku.

Cenové stropy zavedené na základné druhy potravín v Maďarsku život ľudí veľmi neuľahčujú.

V župe Nógrád, ktorej sídlom je mesto Salgótarján, je priemerná mzda nižšia než na druhej strane hranice, teda v okrese Lučenec. Základné potraviny však nie sú oveľa lacnejšie, a to ani tie zastropované.

Fiľakovčanovi s priemerným platom sa oplatí odskočiť si na druhú stranu po niekoľko lacnejších produktov, no chodiť tam na veľké nákupy sa nevyplatí vždy.

Vidieť to aj na správaní sa miestnych: na parkovisku pri salgótarjánskom Lidli neveľmi vidieť autá so slovenskými poznávacími značkami, pri Lidli vo Fiľakove sa však nájde zopár áut z Maďarska.

Napunk spravil priemerný nákup na slovenskej a maďarskej strane hranice, aby porovnal, ako dolieha zdražovanie potravín na ľudí v najzanedbanejších regiónoch Slovenska a Maďarska. Získané údaje sme analyzovali v kontexte celkovej situácie v regióne, aby sme zistili, kde sa žije ľahšie.

Mestský úrad v Salgótarjáne. Foto – Zoltán Schnelczer

Salgótarján by mohol byť v lepšej situácii, no predsa nie je

Fiľakovo a Salgótarján nie sú mestá s rovnakým významom – kým Salgótarján je župné sídlo, Fiľakovo je menšie a aj menej rozvinuté mesto. Župa Nógrád susedí s ekonomicky rozvinutou župou Pest. Okres Lučenec patrí k najchudobnejším oblastiam Slovenska, k južnej časti Banskobystrického kraja.

Napriek týmto rozdielom nie je rozdiel v rozvoji Salgótarjánu a Fiľakova na prvý pohľad nijak veľký.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Gastro a jedlo

Inflácia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie