Denník N

Ekonomika mala zasa taký dobrý rok, že balíčky Fico vôbec nepotreboval

Slovenská ekonomika minulý rok prakticky vo všetkých ukazovateľoch skončila lepšie, ako sa pred rokom očakávalo.

V predvolebnom roku sa zvyknú aj zodpovedné vlády zblázniť a míňajú na predvolebné gestá, čo to dá. Robert Fico si je istý, že premiérom bude opäť on. Možno aj preto míňal na predvolebnú kampaň zo štátneho na stredoeurópske pomery len zanedbateľné peniaze.

Tváril sa však pritom ako najväčší grant, politická opozícia mu naletela a výsledok tak napokon bude podľa predstáv Smeru.

Do parlamentných volieb pôjde aj vďaka takzvaným sociálnym balíčkom s aurou nekonečnej štedrosti. A ak na jar naozaj zostaví novú vládu, nájde kasu v použiteľnom stave.

Bežná prevádzka

Aby bolo vidno striedmosť pri tvorbe takzvaných sociálnych balíčkov, stačí si náklady na ne dať do kontextu. Nejde len o to, že marketing Smeru hovorí o troch balíčkoch a v skutočnosti sú len dva. Tretí sú obyčajné predvolebné sľuby, ktoré má plniť až budúca vláda a nijako preto nesúvisia s aktuálnymi výdavkami.

Náklady na dva balíčky, ktoré ohlásila vláda tento a minulý rok, sa odhadujú dokopy na 350 miliónov eur. To je len štvrtina toho, ako sa v roku 2014 zlepšil výber daní oproti predpokladom, s ktorými pracoval rozpočet.

Samozrejme, vyšší výber daní nemusí byť automaticky príkazom na vyššie míňanie, no tento pomer ukazuje, v akom komforte sa pohyboval Smer, keď balíkoval.

Výnimky zo zdravotných odvodov, extra DPH na niektoré potraviny, zľavy z cien plynu, príspevky na zatepľovanie bytov a vlaky zadarmo budú stáť dokopy okolo 300 miliónov eur. Väčšinu nákladov teda pohltí len pätica opatrení, náklady na ostatné budú rádovo maximálne v miliónoch eur.

Kúzlo je v tom, že Smer dokázal do balíčka zaradiť aj vyše 20 bežných zmien vládnych dotácií, ktoré nutne nezvyšujú plánované výdavky. Na tabuli za premiérom sa tak skvelo 30 opatrení, ktoré sa divákovi spoja so Smerom, no až na výnimky patria k bežnej agende ministerstiev. Tie výnimky však za pozornosť stoja.

Nápad ako od Mikloša

Ani najdrahšie opatrenie oboch vládnych balíkov nevybočuje z toho, ako o sociálnej politike už dlho rozmýšľa stredný prúd slovenskej ekonómie. Zľava na zdravotných odvodoch s nákladmi 140 miliónov eur je len pokračovaním politiky Dzurindových vlád ešte z čias zavádzania rovnej dane. Tá bola vždy rovná len sadzbou, ale výnimiek z nej bolo mnoho. Aby sa podporila zamestnanosť, ľudia s nízkymi príjmami platili nízke alebo žiadne dane už po daňovej reforme z dzurindovských čias.

Kažimír tento rok len pridal aj bonus na zdravotných odvodoch. Z pohľadu pracujúceho sú zdravotné odvody to isté ako dane – platí ich povinne a starostlivosť dostáva rovnakú bez ohľadu na to, koľko takto štátu pošle.

Pochopiteľne, Fico dal úľavu na zdravotných odvodoch do kontextu, ktorý vyhovoval jemu. Presadil zvýšenie minimálnej mzdy o 28 eur (8 percent) a aby sa nedostal do ostrejšieho sporu s priemyselníkmi, ponúkol časti ich zamestnancov menšie platby za zdravotné odvody.

Opakovane síce pred kamerami klamal, že ide o historicky najprudšie zvýšenie minimálnej mzdy, no vedel, že aj rast na 380 eur je dosť na to, aby mu to podniky mohli vrátiť prepúšťaním.

V praxi je zatiaľ výsledok nepresvedčivý. Signály, žeby zvýšená minimálna mzda prinútila podniky prepúšťať, nie sú. No zároveň sa ukázalo, že tri štvrtiny ľudí, ktorí mohli mať čistý príjem vyšší vďaka úľave na zdravotných odvodoch, si zľavu vlastne neuplatnili. Pravdepodobne za to môže komplikovaný mechanizmus, ktorý štát pre úľavu nastavil.

Podnikové účtovníčky k tomu zamestnancov nenútili. Vedia, že ľudia s nízkym príjmom o svoje peniaze neprídu, v lete roka 2016 im ich naraz vyplatia zdravotné poisťovne pri ročnom zúčtovaní.

Marketingový cieľ, aby zamestnanci dostali v roku 2015 každý mesiac na ruku viac ako doteraz, tak pri najväčšom z opatrení sociálnych balíkov nevyšiel.

Na istotu

Pri zľavách z cien plynu (47 mil. eur) a niektorých potravín (76 mil. eur ročne) si už dal Smer pozor na to, aby boli dary vlády viditeľné a prišli v predvolebnom období. Rovnako ako vlaky zadarmo ide o tri najdôležitejšie opatrenia, ktoré do balíčkov presadili Ficovi najbližší spolupracovníci. Nie sú to teda nápady, na ktorých by ministerstvá robili tak či tak.

Aj pri výpočte veľkosti zľavy na plyn vidno, ako Smer do pos­lednej chvíle čakal, že za neho splní sľuby niekto iný. V takzvanom prvom balíčku hovoril o percentuálne dvojcifernom znížení cien plynu, no kým oznámil vratky, čakal o koľko klesne cena plynu prirodzene. Tá padla o 5 percent, Smer k tomu pridal zo štátneho 6 percent. Tie dostanú domácnosti pravdepodobne šekom v posledných dňoch pred voľbami.

Rovnako prebehne v čase volebnej kampane aj zlacnenie niektorých potravín. Aby bolo dostatočne viditeľné, poistil sa Smer extra štítkami na cenovkách.

Tie rovnako ako vratky za plyn odkopíroval z marketingu Fideszu. Efekt tak bude zaručený, hoci štát dá na lacnejšie potraviny ani nie percento toho, čo vyberá ročne na DPH.

Pod šťastnou hviezdou

Opatrnosť, s ktorou Smer pristúpil k naozajstným nákladom na predvolebné opatrenia, môže súvisieť so spomienkou na predvolebný rok 2009. Vtedy sa Smeru rozsypal rozpočet a strana tak šla do volieb v roku 2010 s nálepkou, že dokáže riadiť štát len v čase blahobytu.

Prvá Ficova vláda vtedy na prudký výpadok príjmov vďaka krízovému prepadu ekonomiky reagovala prudkým zvýšením výdavkov, čím deficit vystrelil do výšok známych len z obdobia dávno pred prijatím eura.

Minister financií Peter Kažimír, ktorý bol v čase krízy Počiatkovým štátnym tajomníkom, mohol mať tento príbeh pred očami aj posledný rok.

Pripomeňme, že vo februári 2015 nebolo jasné, ako sa rozšíri vojna na Ukrajine, a ako veľmi Európu postihne spor s Ruskom. Napokon to slovenskú ekonomiku neovplyvnilo takmer vôbec.

Náš export do Ruska je bezvýznamný a Moskva nenašla odvahu tlačiť na Európu cez plyn a ropu. Naopak, Slovensko ešte napriek protestom Gazpromu zarobilo na spätnom toku plynu na Ukrajinu.

V lete to zasa vyzeralo na bankrot Grécka a rozpad eurozóny. Euro síce oslabilo, ale Atény sa s veriteľmi znova dohodli. Slovensko tak už nemuselo uvažovať nad tým, ako dlho mu vydržia peniaze v prípade, že malé štáty prídu o schopnosť si na trhu požičiavať.

Podobné obavy sa objavovali aj po páde čínskych akcií. Reakcia búrz bola celosvetová, no nikto nemohol garantovať, že do týždňa odznie.

Štvrtý raz sa v roku 2015 spomínalo slovné spojenie „nepredvídateľný vývoj“ pri kauze Volkswagen. Tá tento koncern určite zasiahne, no ukazuje sa, že dopady na nemeckú ekonomiku, a sprostredkovane aj našu, budú len mierne.

Ani v tomto prípade, rovnako ako pri stupňovaní paniky z utečencov, však ekonómovia nemali rutinný nástroj, ako postupovať. Preto len čakali a preventívne brzdili nové výdavky.

Raj na zemi

Slovenskej ekonomike sa v roku 2015 nielenže vyhli dopady všetkých väčších európskych a globálnych kríz, ale jej kondíciu dvihli dva viac-menej náhodné vplyvy. Finišovanie eurofondov bolo také prudké, že môže za väčšinu rastu našej ekonomiky. Miliardu nestihneme vyčerpať, no na číslach predvolebného roku vidno najmä záverečný eurofondový špurt.

Pomohli nám aj ceny ropy, ktoré sa v strede roku 2015 z pádu neprebrali, ako sa všeobecne očakávalo. Naopak, na smútok krajín ako Rusko ešte o kúsok padli. Pravdepodobne to však nebude trvalé, budúci rok sa tak už aj ceny na Slovensku vďaka tomu začnú dvíhať. Po dvoch rokoch.

Zrátané: slovenská ekonomika minulý rok tak prekvapila, že prakticky vo všetkých ukazovateľoch skončila lepšie, ako sa pred rokom očakávalo. Zamestnanosť rástla dvakrát rýchlejšie, ako písali prognózy koncom roku 2014.

Vďaka tomu klesala nezamestnanosť po rokoch až tak, že ubúdalo aj dlhodobo nezamestnaných. Zatiaľ síce iba spomedzi ľudí, ktorí boli bez práce dlhšie ako rok, ale menej ako dva – no aj to je prelom. Ešte v roku 2015 tak nezamestnanosť Slovenska prvý raz klesla na úroveň priemeru eurozóny.

V takej situácii prirodzene rástli platy a pri prakticky nulovom raste cien aj reálne príjmy väčšiny domácnosti.

Robertovi Ficovi v tejto chvíli stačilo povedať – aha, to sú výsledky mojej vlády. No neveril si a publiku sa znova pokúšal vsugerovať, že to, čo potrebuje, sú nové sociálne balíčky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie