Denník N

Ľudia budú vedieť splácať aj drahšie hypotéky, stále majú rezervy, hovorí šéf odboru finančnej stability v NBS

Foto - NBS
Foto – NBS

Otrasy na finančnom trhu, spôsobené krachom americkej Silicon Valley Bank a problémami ďalších bánk, sa už upokojujú. Vyššia citlivosť na správy z finančného sektora však pretrváva. Šéf odboru finančnej stability Marek Ličák ubezpečuje, že slovenské banky sú vo výbornej kondícii a s rastom úrokových sadzieb by sa im malo dariť ešte lepšie.

Nečaká ani prudké nárasty zlyhaných úverov. „Už minulý rok bola vysoká inflácia, nárast sadzieb, nárast nákladov pre podnikový sektor. Objem zlyhaných úverov klesal. Domácnosti aj podniky túto situáciu výborne zvládali. Znížilo im to rezervy, ale nepocítili sme žiadne problémy so splácaním,“ hovorí Ličák. Aj keď sa objavia individuálne zlyhania, nebude to podľa neho nič dramatické.

V rozhovore tiež vysvetľuje:

  • že drahšie hypotéky neprinesú domácnostiam problémy a budú ich vedieť splácať aj po refixe;
  • ako to NBS myslela, keď prognózovala sadzby hypoték na úrovni 4,5 percenta ešte na dva roky;
  • že realitný trh mohol pripomínať v poslednom čase bublinu, no tá nepraskne, aj keď ceny bytov ešte budú klesať;
  • že banky budú zvyšovať úroky aj na termínovaných vkladoch, viaceré hovoria aj o etickom bankovníctve, pri ktorom je férové preniesť zvýšené sadzby aj do vkladov.

Posledné týždne vo svete zavládli obavy o zdravie bankového sektora. Zaznamenali ste na Slovensku, že by sa ľudia zľakli až tak, že vyberali vklady?

Vždy, keď sa hovorí o nestabilite sektora, ľudia rozmýšľajú, čo to znamená pre ich banku. Je to normálne. Situácia ale bola pokojná, žiadne výbery sme nevideli. Aj investori si stále viac uvedomujú, že nárast úrokových sadzieb nebude pre bankový sektor katastrofou, aj keď môže zasiahnuť individuálne banky. Táto téma sa už upokojuje.

V akej kondícii sú slovenské banky?

Vo veľmi dobrej, majú za sebou historicky najlepší rok.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie