Denník N

Daniari v predstihu zverejnili elektronické formuláre daňových priznaní

To je krásny úspech, odkazuje finančnej správe opozičný poslanec Jozef Mihál.

Daniari tento týždeň zverejnili elektronické formuláre na daňové priznania, ktoré sa budú podávať za rok 2015. Urobili to netradične ešte pred Silvestrom. Hovorkyňa finančnej správy k tomu poznamenala, že občania či podnikatelia môžu priznať daň z príjmov napríklad aj 1. januára 2016.

Daniari doteraz so sprístupnením elektronických formulárov zvykli meškať. Tak to bolo aj v roku 2015. Ešte v januári napríklad na svoj web napísali: „Oznamujeme daňovým subjektom, že v súčasnosti na portáli finančnej správy nie sú dostupné elektronické formuláre týchto tlačív.“

Elektronické daňové priznania napokon neboli dostupné ešte ani na v polovici februára.

„To je krásny úspech, že sa im podarilo v predstihu zverejniť editovateľné daňové priznania. Klobúk dole,“ odkázal finančnej správe opozičný poslanec Jozec Mihál (SaS). Vysvetľuje, že je to veľká pomoc nielen pre daniarov a účtovníkov, lebo elektronické daňové priznanie stráži daňovníka pri vypĺňaní jednotlivých kolónok a robí zaňho priebežné výpočty.

Daňové priznania pre daň z príjmu sa podávajú do 31. marca. Daniari zvyknú predtým chrliť odporúčania, ako nepodávať daňové priznanie na poslednú chvíľu. A najmä podnikatelia zvykli odkázať: „A kedy už budú konečne zverejnené elektronické daňové priznania?“

Iná situácia nebola ani v roku 2014. Začiatkom februára stálo na stránke finančnej správy toto: „Vybraná verzia elektronického formulára nie je aktuálne k dispozícii.“ Mihál vtedy k tomu napísal blogový článok nazvaný … a tak radi by ste podali daňové priznanie….

„Neviem ako teraz, ale v minulosti im to robili externisti. Zrejme tá spolupráca nebola dokonalá. Ale je to výnimočný úspech,“ dodáva Mihál.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Daňový informačný systém

Ekonomika

Teraz najčítanejšie