Denník N

Ukrajinské obilie s pesticídmi našli v našom najväčšom mlyne. Normy presahuje o násobky, no firmu by jeho zničenie položiť nemalo

Ilustračné foto obilia v sklade. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto obilia v sklade. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Problémové ukrajinské obilie si nakúpil Mlyn Kolárovo. Zničenie ho bude stáť státisíce eur, no firmu by to fatálne ohroziť nemalo.
  • Normy na pesticídy boli prekročené niekoľkonásobne.
  • Štát dočasne zablokoval predaj všetkých obilnín i múk z Ukrajiny a už niekoľko týždňov robí plošné kontroly po celom Slovensku. Predtým kontroloval ukrajinské obilie iba náhodne.

Ukrajinská pšenica so zvýšeným množstvom zvyškov pesticídov, na ktorú upozornil v stredu minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan, bola zachytená v najväčšom slovenskom výrobcovi múk – Mlyne Kolárovo. Ako prvá o tom informovala RTVS s tým, že firma to televízii aj sama potvrdila.

Minister takisto varoval, že ak testy potvrdia možné negatívne vplyvy na zdravie ľudí, podnik ju bude musieť na vlastné náklady zničiť. Takýto scenár je vysoko pravdepodobný. Šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš totiž pre Denník E potvrdil, že zdravotná nebezpečnosť pšenice bola preukázaná a musia ju zlikvidovať. Rovnako dodal, že žiadny iný výsledok následných testov ani neočakával, nakoľko normy na pesticídy boli prekročené mnohonásobne.

Agrorezort navyše rozhodol aj o tom, že až do zdravotného prekontrolovania sa nemôžu uvádzať na domáci trh žiadne výrobky z ukrajinského obilia a to sa tu nemá ani spracovávať. Zo všetkého obilia a múk, ktoré už z Ukrajiny na Slovensko dorazilo, sa budú odoberať vzorky.

Odhalenej problémovej pšenice je jeden a pol tisíca ton. Kolárovský podnik jej zničením stratí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie