Denník N

V akom stupni ohrozenia extrémnymi horúčavami, suchom a zrážkami žijete? Vyklikajte si svoju obec alebo mesto

  • Takmer milión ľudí žije v najvyššom stupni ohrozenia extrémnymi horúčavami. Týka sa to miest aj obcí. Najrizikovejšími okresmi sú bratislavské Staré Mesto, Komárno a Nové Zámky.
  • Suchá hrozia najmä v poľnohospodársky dôležitých oblastiach. Rizikovým regiónom je aj Žitný ostrov – najväčšia zásobáreň pitnej vody v strednej Európe.
  • Silné zrážky môžu mať obzvlášť tragické následky v rómskych osadách.

Obyvatelia Slovenska sa vďaka novým dátam môžu pozrieť na to, ako je ich obec či mesto ohrozené extrémnymi horúčavami, suchom alebo zrážkami. Každá samospráva má pre každý typ hrozby pridelený stupeň ohrozenia od 1 do 10. Desať znamená „vysoké ohrozenie“.

Obzvlášť znepokojujúce je zistenie, že skoro milión obyvateľov Slovenska žije v obciach a mestách s najvyšším – desiatym stupňom ohrozenia extrémnymi horúčavami. Najviac ohrozený suchom je zase Žitný ostrov – dôležitý zdroj pitnej vody aj oblasť s mimoriadnym významom pre potravinovú bezpečnosť Slovenska.

Nový pohľad na to, ako sú obyvatelia Slovenska ohrození klimatickými hrozbami, priniesli analytici z Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) pod ministerstvom životného prostredia. Na analýze robili spoločne s odborníkmi z OECD. Výsledky v piatok predstavili v sídle organizácie v Paríži.

"Je významný predpoklad, že dôsledky zmeny klímy sa budú naďalej na Slovensku zhoršovať," píšu v zhodnotení autori z IEP. Do najviac postihnutých oblastí by sa podľa nich mali sústrediť peniaze na takzvané adaptačné opatrenia, čiže na zmierňovanie dosahov globálneho otepľovania.

Pridelené stupne ohrozenia berú do úvahy nielen vplyv klimatickej krízy - napríklad zvýšený počet tropických dní a nocí či malý úhrn zrážok, ale aj faktory ako počet obyvateľov, podiel dôchodcov či dôležitosť územia pre poľnohospodárstvo.

Ako je na tom vaša obec alebo mesto?

Vyberte zo zoznamu alebo začnite písať názov:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Počasie

Príroda

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie