Denník N

Vyššie úroky pocítia po dlžníkoch aj sporitelia na termínovaných vkladoch. Zvýši ich už tretia veľká banka

  • Od pondelka zvýši úrokové sadzby na tradičných termínovaných vkladoch po Tatra banke a Slovenskej sporiteľni aj VÚB banka.
  • Po kombivkladoch banky začínajú lepšie úročiť aj vklady bez dodatočných podmienok, hoci len pri dlhých viazanostiach.
  • Prinášame prehľad najlepších sadzieb na termínovaných vkladoch, ktoré nie sú podmienené osobným účtom ani investovaním.

Šesťdesiatnička Zuzana zo Serede mesiace sleduje ponuky bánk v očakávaní, kedy už konečne po zdražení úverov zdvihnú úrokové sadzby aj na vklady. „V mojom veku už investovať nebudem, našetrené peniaze uložím na termínovaný účet v banke s lepším úrokom. Tak sme to s manželom robili vždy,“ hovorí. „Vôbec nám nie je jedno, že nám peniaze na účte nezarábajú nič, aj keď sme s nimi roky nepohli.“

Nechali ich na bežnom účte, keďže banky posledných desať rokov v reakcii na politiku ultra lacných peňazí zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) postupne znížili úroky na termínovaných vkladoch až takmer na nulu. Zuzana hovorí, že teraz ich bez váhania prenesie do inej banky. Záleží jej na tom, aby to bolo v takej, ktorú vie osobne navštíviť a ktorej meno pozná.

Menšie banky už atraktívnejšie úroky ponúkajú. Minulý mesiac ich však ako prvá z veľkej trojky zdvihla pri trojročnej viazanosti Tatra banka a od apríla aj najväčšia Slovenská sporiteľňa. Od pondelka sa podľa informácií Denníka E pridá aj VÚB banka.

Bude to krok, ktorý si všimnú aj konzervatívni klienti, tým sa nemusela páčiť ponuka kombivkladu. Pri ňom síce majú k dispozícii termínovaný vklad s lepšou sadzbou, no s potrebou súbežne investovať rovnakú alebo ešte väčšiu sumu do podielových fondov.

Obyčajné termínované vklady nie sú viazané na osobný účet, neplatia sa pri nich poplatky, netreba pri nich investovať. Preto bývali obľúbené u ľudí, ktorí nemali vzťah k investovaniu, aj keď v dlhodobom horizonte sa úspory investovaním na finančných trhoch zhodnotia viac. V súčasnosti však nedokážu poraziť infláciu.

Aké sporenie banky ponúkajú

Banky začali dvíhať úrokové sadzby na najdlhších vkladoch. Tatra banka aj Slovenská sporiteľňa nastavili úrokové sadzby pri trojročnej viazanosti na úrovni

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie