Denník N

Strach z ukrajinského obilia je prehnaný. Prichytený mlyn dodáva na pulty iba múku z domácich zrnovín

Mlyn Kolárovo. Foto N - Tomáš Hrivňák
Mlyn Kolárovo. Foto N – Tomáš Hrivňák
  • Mlyn Kolárovo, v ktorom našli inšpektori ukrajinskú pšenicu s vyšším obsahom pesticídov, dodáva na pulty obchodov iba múku zo slovenského obilia.
  • Vláda síce dočasne zakázala dovoz ukrajinského obilia, no medzitým už záujem oň opadol, keďže burzové ceny klesli.
  • Zachytené obilie neprekročilo normy EÚ až o 1 000 percent, ako mylne informovali niektoré médiá, ale „len“ o 160.
  • Odhalenie poukazuje na medzery vo vnútorných kontrolných mechanizmoch potravinárov.

Na sociálnych sieťach ľudia zdieľajú status, že akciová múka z Kolárova predávaná v Lidli môže byť kontaminovaná a ľudia si majú jej nákup rozmyslieť. Autor príspevku, ktorý si hovorí Indy Fakbuk, to píše aj s posmešným dôvetkom, že je z „tej kvalitnej pšenice z Ukrajiny“.

Na téme sa vezie už aj opozičný Hlas. Strana zvolala osobitnú tlačovú konferenciu a jej predstavitelia vyhlásili, že nikto teraz nevie, kde sa na Slovensku predávajú výrobky z kontaminovaného obilia.

Slovenská vláda reaguje podobne ako Poľsko a Maďarsko – od stredy by mal byť pozastavený dovoz nielen ukrajinského obilia, ale aj cukru, vína či ovocia a zeleniny. Hovorí sa aj o tom, že v dôsledku zatvorenia poľských a maďarských hraníc by mohlo o to viac ukrajinských plodín i potravín končiť na Slovensku.

No vyvolávanie chaosu tvrdeniami, že domáci trh je „kontaminovaný nebezpečnými produktmi z Ukrajiny“, je značne prehnané.

Mlyn Kolárovo, patriaci rodine Vargovcov, v ktorom slovenskí štátni inšpektori našli pšenicu so zvýšeným obsahom zvyškov pesticídov, dnes uistil, že všetky jeho výrobky v malospotrebiteľských baleniach, ako aj výrobky balené pod značkami obchodných reťazcov sú vyrábané iba zo slovenskej pšenice. Tento najväčší slovenský mlyn vyrába tak múku, ako aj strúhanku.

Mlyn hovorí, že prekročenie noriem na pesticídy, ktoré zistili kontrolóri, ani zďaleka nie je také dramatické, ako opisovali niektoré médiá. Tie informovali

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie