Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Mýty a fakty o postavení USA vo svetovej ekonomike II

Joe Biden počas prejavu v kongrese, v pozadí viceprezidentka Kamala Harrisová a predseda snemovne Kevin McCarthy. Foto - TASR/AP
Joe Biden počas prejavu v kongrese, v pozadí viceprezidentka Kamala Harrisová a predseda snemovne Kevin McCarthy. Foto – TASR/AP

Autor je bývalý minister financií

Pred rokom a pol som v tejto rubrike písal o postavení Spojených štátov v globálnej ekonomike. Najnovšie vydanie týždenníka The Economist sa tejto téme venovalo opäť (tutu), pričom prinieslo nielen aktualizované dáta a medzinárodné porovnania, ale aj veľmi hlbokú analýzu príčin pretrvávania, ale v niektorých oblastiach aj posilňovania dominancie americkej ekonomiky v celosvetovom meradle.

Táto téma je veľmi dôležitá nielen z ekonomického, ale aj geopolitického hľadiska, pričom dnes, v čase vyostrenej geopolitickej situácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine a rastúcim napätím medzi USA (Západom) a Čínou, to platí omnoho viac ako kedykoľvek v minulosti.

Zaujímavá je táto téma aj preto, že realita podložená tvrdými dátami je v rozpore nielen s prevládajúcim vnímaním poklesu americkej sily v očiach ostatných krajín sveta, ale aj v samotných USA.

Takmer 80 % amerických respondentov si podľa najnovších prieskumov myslí, že ich deti sa budú mať horšie, ako sa majú oni, čo je najviac od roku 1990, keď sa takýto prieskum začal robiť a keď si to myslelo len asi 40 % Američanov. Tomuto prevládajúcemu pesimizmu potom zodpovedá aj politická rétorika a stratégia amerických prezidentov, či je to už Trumpov program „Make America Great Again“ alebo Bidenov „Build Back Better“.

Tvrdé dáta pritom vôbec nepotvrdzujú úpadok americkej ekonomiky, práve naopak.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie