Denník N

Putin o rope a plyne tára nezmysly. Suroviny z Ruska čoskoro nebude potrebovať ani Čína, vraví analytik Krutichin

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto - TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto – TASR/AP

Ruský analytik Michail Krutichin sa špecializuje na trh s ropou a so zemným plynom. Hovorí, či Čína dokáže zachrániť ruskú ekonomiku, či sú Česko a Slovensko schopné oslobodiť sa od ruského plynu a ropy a ako vplývajú západné sankcie na ropný a plynárenský priemysel v Rusku.

V rozhovore sa pýtame aj na to:

  • či sa Rusko stane surovinovým príveskom Číny;
  • ako zasiahne Rusko rozvoj zelenej energetiky;
  • či si Putin myslel, že Európa bez ruského plynu neprežije zimu;
  • či majú západné sankcie veľký vplyv na ruský ropný a plynárenský priemysel.

Rozhovor začnem témou, ktorá zaujíma veľa ľudí – odpálenie plynovodu Nord Stream. Nebudem sa vás pýtať, kto to urobil, to nikto nevie, ale spýtala by som sa, pre koho je to výhodné.

Pokúsil som sa rozobrať všetky varianty, kto by z týchto explózií mohol mať prospech, a zostal mi jediný kandidát – Gazprom. Ten sa totiž musel nejako ospravedlniť odberateľom ruského plynu v Európe za prerušenie dodávok, a aby vytvoril podmienky pre zásah vyššej moci, musel vymyslieť niečo mimoriadne, čo nemohol ovplyvniť. Žiadnych iných beneficientov takéhoto diverzného sabotážneho činu nevidím.

Čo bolo účelom nedávnej návštevy prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve?

Po prvé, on svoju návštevu prerušil. Počítalo sa s tromi dňami, boli naplánované stretnutia, ďalšie rokovania a slávnostné podujatia. Si Ťin-pching to stihol za deň a pol a odišiel veľmi nespokojný. Spojeným štátom prišiel ukázať, že Čína zvyšuje svoj politický vplyv po celom svete.

Predtým sa Číne podarilo zmieriť nezmieriteľných nepriateľov Saudskú Arábiu a Irán a teraz možno čínskemu vodcovi napadlo, že by sa pokúsil niečo urobiť s vojnou na Ukrajine. Nič z toho nebolo, pretože Si sa stretol s úplným odmietnutím, nedostatkom akejkoľvek logiky, nedostatkom rozumu u človeka, ktorý

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynovod Nord Stream

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie