Denník N

Vinárstvo prepojené na aktéra kauzy Dobytkár padlo do konkurzu. Vo výrobe jeho vín už pokračuje iná previazaná firma

Prevádzky vinárstva Terra Wylak. Foto - Terra Wylak
Prevádzky vinárstva Terra Wylak. Foto – Terra Wylak
  • Vinárstvo Terra Wylak z Veľkého Zálužia neďaleko Nitry, ktoré spoluvlastní aj uznávaný domáci vinár Roman Holec, padlo do konkurzu.
  • Ďalším majiteľom vinárstva je jeden z hlavných aktérov korupčnej kauzy Dobytkár Ľubomír Partika, pre ktorého sa podnik dostal aj do problémov.
  • Vína podniku už vyrába aj iná personálne prepojená firma, podľa vinárstva nejde o obchádzanie veriteľov.

Viacero firiem zo zoskupenia agropotravinárskych spoločností okolo siete farmárskych predajní Farmfoods, za ktorými stojí aj jeden z hlavných aktérov korupčnej kauzy Dobytkár – bývalý výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomír Partika, sa v posledných mesiacoch dostalo do finančných problémov. Začiatkom marca nitriansky okresný súd poslal do konkurzu aj asi najcennejšiu firmu zoskupenia, ktorou je vinárstvo Terra Wylak z Veľkého Zálužia neďaleko Nitry.

To spoluzakladal a až do konkurzu skoro spolovice vlastnil aj uznávaný domáci vinár s 30-ročnou praxou Roman Holec.

Vinárstvo požiadalo o konkurz samo potom, ako sa v bankrote už skôr ocitol aj jeho spoluvlastník a rovnako člen zoskupenia okolo siete Farmfoods – rožňavský mäsiarsky podnik GET Group. Práve cez túto firmu má na vinárstvo dosah aj Partika. Je najväčším spoluvlastníkom GET Group s vyše štvrtinovým podielom.

K obchádzaniu veriteľov vraj nedochádza

O budúcnosti výrobcu vín teraz už rozhoduje konkurzný správca, ktorého hlavnou úlohou bude uspokojenie pohľadávok veriteľov v čo najväčšej miere z rozpredaja majetku podniku. Iba na sociálnych odvodoch za svojich zamestnancov firma dlhuje štátu 17-tisíc eur.

Vinárstvo pritom na svojom webe píše, že faktúry zaň už prijíma iná firma s veľmi podobným menom – Terra Wylak Winery. Tú pritom vlastní

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Kauza Dobytkár

Ekonomika

Teraz najčítanejšie