Denník N

Babišovo Duslo sa celú jeseň sťažovalo, že mu štát nepomáha. Nakoniec aj tak zarobilo vyše 100 miliónov

Duslo Šaľa. Foto - TASR
Duslo Šaľa. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Vlani šalianska chemička vravela, že ak jej vláda nepomôže s drahými energiami, bude prepúšťať a Slovensku dodá menej hnojív a strategických chemikálií.
  • Napokon žiadne mimoriadne výpomoci nedostala, no aj tak za vlaňajší rok zarobila 20-násobne viac ako v roku 2021.
  • Firme pomohlo zastavenie dovozov z Ruska a Bieloruska a predaj elektriny, ktorú kúpila, keď bola výrazne lacnejšia.
  • Rodina Babišovcov zisk z firmy nevyberá a chce ho využiť na ďalšiu ekologizáciu fabriky.

Na jeseň minulého roka, keď sa vysoké ceny energií dostávali na najvyššie úrovne, najväčšia tuzemská chemička Duslo Šaľa upozorňovala, že bez výraznejšej vládnej pomoci bude prepúšťať a nebude môcť pre slovenské kamióny či autobusy s dízlovými motormi vyrábať ani aditíva na znižovanie emisií. Najväčší domáci spotrebiteľ zemného plynu, z ktorého okrem aditív vyrába aj hnojivá a gumárenské chemikálie, vtedy zároveň predĺžil generálne odstávky na opravu a údržby z pôvodne plánovaných šiestich týždňov až na vyše dva mesiace.

Napokon však zdanlivo mimoriadne ťažký rok najdôležitejšej slovenskej firmy rodiny bývalého českého premiéra Andreja Babiša, ktorá zamestnáva takmer 2 000 ľudí, dopadol úplne inak. Jej vlaňajší zisk sa dostal na také úrovne, ku ktorým sa dovtedy nikdy ani len neblížil.

Kým za poltucet rokov 2016 – 2021 zarobilo Duslo v sumáre v čistom len 48 miliónov eur, vlani to za jediný rok bolo až 108 miliónov eur. Medziročne sa tak jeho profit viac ako zdvadsaťnásobil.

Zvýšenie vlaňajších tržieb firmy z 574 miliónov eur na 1,02 miliardy eur až tak neprekvapí. To, že nebývalo drahý zemný plyn vystrelí jeho tržby nahor, sa očakávalo. Výška zisku je však po hromžení firmy na vládu veľkým prekvapením. Slovenských politikov za slabú pomoc veľkým firmám kritizovalo Duslo v médiách aj na konferenciách celú jeseň.

Generálny riaditeľ Dusla Petr Bláha pre Denník E vysvetľuje, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie