Denník N

Krypto sa bude kontrolovať ako bankové prevody. EÚ v jeho regulácii predbehla aj USA

Foto - TASR
Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Európska únia vo štvrtok schválila prvú plošnú reguláciu kryptomien na svete. Politici aj firmy chvália jej komplexnosť, no časť z nich hovorí, že kým ju zákonodarcovia odhlasovali, prestala byť aktuálna.

Zbierka pravidiel Markets in Crypto Assets (MiCA) má zabrániť podvodom a neočakávaným krachom, aký vlani predviedla dovtedy druhá najväčšia kryptoburza FTX. Ďalším dôvodom sú silnejúce obavy z obchádzania sankcií a podpory medzinárodného zločinu. Potreba regulácie kryptomien sa zvyšuje už niekoľko rokov s ich rastúcou popularitou.

Svetové médiá dávajú schválenú legislatívu do kontrastu s agresívnym prístupom Spojených štátov, ktoré na krypto biznis namiesto regulácie tlačia žalobami a obmedzeniami.

Európska únia začne od kryptofiriem požadovať, aby:

  • získali licenciu od centrálnych bánk;

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Kryptomeny

Technológie

Ekonomika

Teraz najčítanejšie