Denník N

Na neplatičov doľahli od apríla tvrdšie exekučné pravidlá

Foto - TASR
Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Exekútorom sa rozšírili možnosti vymáhania dlhov.
  • Dlžníkovi môže policajt okrem vodičského preukazu zobrať už aj technický.
  • Ak dlžník nespolupracuje s exekútorom, môže dostať vyššiu pokutu.

Neplatiči a všetci, ktorým sú ľahostajné zmluvy a faktúry, by mali zvýšiť pozornosť. V novele exekučného poriadku pribudli od apríla štyri nové „donucovacie opatrenia“ na vymáhanie pohľadávok.

Tie môžu priniesť efekt v prípade dlžníkov, ktorí majú auto a denne ho aj používajú. Napríklad naň môžu dostať „papuču“.

Novela sťaží situáciu aj tomu, kto dosiaľ pred exekútorom skrýval majetok a používal len veci iných osôb. Po novom môže prísť aj o tie.

Opatrenia by mali zlepšiť úspešnosť vymáhania pohľadávok aj napríklad pri exekúcii, ktorej výsledkom nie je zaplatenie dlhu, ale vydanie určitej veci.

Exekútori si už môžu ľahšie vynucovať niektoré povinnosti, dlžníci s nimi napríklad musia spolupracovať a musia podať vyhlásenie o majetku, čo môže ovplyvniť priebeh exekúcie.

Tieto povinnosti sa týkajú fyzických aj právnických osôb. Musí ich dodržiavať štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu dlžníka, prokurista, odborný zástupca zodpovedný za podnikanie dlžníka, likvidátor, nútený správca a aj zákonný zástupca dlžníka.

Novelou zákona sa od apríla zvýšili aj pokuty.

Významnou novinkou pre firmy je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie