Denník N

Farmári z Dobytkára opisujú systém provízií: Neboli sme naivní, peniaze išli vyššie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V prípade Dobytkára je už viacero rozsudkov s menšími farmármi, ktorí sa priznali. Dostávajú nízke tresty, polícia a prokuratúra ide hlavne po vybavovačoch a veľkých menách. Dvaja farmári nám anonymne porozprávali, ako fungoval systém dotácií.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na jeseň 2018 sme sa na Slovensku postupne dozvedali detaily o pozadí vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vtedajší podpredseda vlády pre investície Richard Raši začiatkom októbra v komentári pre Hospodárske noviny presviedčal, že za pol roka od nástupu kabinetu Petra Pellegriniho sa Slovensko pohlo dopredu.

Tvrdil, že nastavili „rýchlejšie, efektívnejšie a transparentnejšie čerpanie eurofondov“, a avizoval tvrdé rokovania o čo najväčší balík na ďalšie obdobie. „Aj vďaka investíciám zo štrukturálnych fondov totiž naša krajina rastie a napreduje. A keď sa darí krajine, musí sa podeliť aj s ľuďmi, ktorí v nej žijú,“ argumentoval Raši.

V ten istý mesiac si v Banskej Bystrici podnikatelia z východného Slovenska dohadovali vybavenie agrofondov za odmenu 14 percent z dotácie s obžalovanými v kauze Dobytkár. Od štátu žiadali vyše 4 milióny eur, investovať ich mali do júla 2023.

Firma Douve – Agro Vlastimila Majerčáka, bývalého akcionára spoločnosti Esin Group s prepojením na skupinu J&T, plánovala spoluprácu s tromi ďalšími eseročkami v projekte s názvom „Rozvoj krátkych dodávateľských reťazcov“.

Zmluvu s PPA podpisovala konateľka Michaela Majerčáková a kontakt na ňu bol uvedený aj pri ostatných účastníkoch. Chceli postaviť výrobnú halu, zariadiť predajne a nakúpiť stroje, vyplatiť ročné mzdy vodičov, skladníkov, predavačov či telefonistov e-shopu.

Podobný projekt predložila akciovka Boost farm so šéfom predstavenstva Pavlom Kušnierom a s ďalšími tromi firmami, takisto s prepojením na Majerčákovcov.

Aj tieto prípady dotácií ukazujú, ako za vlád Smeru a SNS na Slovensku prideľovali dotácie farmárom a ako za to vybavovači a aj zástupcovia štátu očakávali úplatky. Rozsudky voči menším firmám zároveň naznačujú, že vyšetrovatelia a prokurátori konateľov presvedčili, aby vypovedali, navrhli im nízke tresty a zamerali sa najmä na vybavovačov a veľké mená – ako sú Martin Kvietik a Norbert Bödör.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza Dobytkár

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie