Denník N

Za múkou z Kolárova už stojí aj agrominister a šéf veterinárov. Sporné ukrajinské obilie však ďalej zadržiavajú

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (za mikrofónom) a ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bireš (vľavo) na tlačovej konferencii v Mlyne Kolárovo. Reprofoto z Facebooku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (za mikrofónom) a ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bireš (vľavo) na tlačovej konferencii v Mlyne Kolárovo. Reprofoto z Facebooku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Štátne kontroly žiadne problémy pri múkach z kolárovského mlyna neodhalili. Agrominister odporučil ľuďom ich nákup.
  • Jedinú problémovú dodávku ukrajinskej pšenice s nadlimitnými zvyškami pesticídov štát však mlynu ďalej zadržiava.
  • Napätie medzi mlynom a štátom vyrieši až vyhodnotenie arbitrážnej vzorky pšenice v kodanskom laboratóriu.

Múka z Mlyna Kolárovo, v ktorom štát našiel jednu dodávku ukrajinskej pšenice s nadlimitnými zvyškami pesticídov, je úplne bezpečná a ľudia ju môžu pokojne kupovať. Po najnovších testoch tamojších múk, ktoré sa zamerali nielen na pesticídy, ale aj rôzne iné škodliviny, to priamo v kolárovskej firme vyhlásil dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a aj ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Na stole pred nimi boli počas tlačovej konferencie položené aj dva balíky múk firmy s vyobrazením slnka a klasov obilia. Minister vyzval politikov, aby už ďalej nevyvolávali medzi obyvateľstvom paniku z potravín z ukrajinských surovín a neohrozovali ani samotný mlyn.

Vlčan s Bírešom tak smerom k najväčšiemu mlynu v krajine, ktorý ovláda tamojšia mlynárska rodina Vargovcov, zmenili svoju rétoriku. Na rozdiel od niektorých politikov z prevažne opozičných strán síce doteraz nestrašili kontaminovanými ukrajinskými produktmi, no trvali na tom, že v mlyne zachytená pšenica z Ukrajiny je problémová. Podľa agroministra by sa slovenskí potravinári a chovatelia zvierat mali jej dovozom radšej vyhýbať.

„Konanie štátu v celej veci bolo unáhlené a prišlo tak iba k zbytočnému poškodzovaniu dobrého mena našej firmy,“ povedal pre Denník E už pred skoro týždňom Tibor Varga, ktorý kolárovský mlyn rozbiehal úplne od piky už pred 30 rokmi.

Isté napätie medzi firmou a agrorezortom však zrejme trvá naďalej. Ministerstvo pôdohospodárstva totiž pôvodne avizovalo, že na tlačovej besede v podniku vystúpi popri ministrovi aj syn zakladateľa a terajší šéf podniku Levente Varga. Napokon však na nej nebol. Jeho otec Tibor

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie