Denník N

Skoro rok odstavená fabrika OFZ prerobila iba dva milióny. No len vďaka prejedaniu budúcnosti, hovorí jej šéf

Výroba OFZ. Foto - OFZ
Výroba OFZ. Foto – OFZ

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Po ziskovom Dusle prekvapila svojimi výsledkami za minulý rok aj oravská hutnícka firma OFZ. Zaznamenala dvojmiliónovú stratu, čo nie je až také zlé na to, že už rok nevyrába. 
  • Nižšia strata je však iba výsledkom odpredaja tohtoročných kvót CO2, ktoré jej neskôr môžu chýbať. 
  • Firma mimoriadne finančné výnosy potrebovala, aby vôbec prežila. Náročný je pre ňu aj tento rok. Spustenú má iba jednu zo siedmich pecí. 

Oravský výrobca ferozliatin OFZ mal pre drahé energie odstavenú celú výrobu od leta až do začiatku apríla a aj teraz mu zo siedmich pecí beží iba jedna. Navyše z 350 zamestnancov si mohol nechať iba poslednú stovku. Jeho finančný výsledok za minulý rok však nebol až taký katastrofálny. Prerobil 1,8 milióna eur, čo je vzhľadom na okolnosti prijateľné. Napríklad v roku 2019, keď sa prepadli ceny aj dopyt po oceli, prerobil takmer 13 miliónov.

Podrobnejší pohľad do jeho účtovníctva a vysvetlenia jeho výkonného riaditeľa Branislava Klocoka však ukazujú, že to v skutočnosti bolo oveľa horšie. Vlaňajšiu stratu znížila jedna výnimočná finančná

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie