Denník N

Graf dňa: Najambicióznejší jadrový program na svete má Čína, EÚ zostáva rozpoltená

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Najviac nových jadrových elektrární sa stavia v Číne, EÚ je v otázke využitia jadra rozpoltená.
  • V apríli v Európe pribudol nový reaktor vo Fínsku, Nemecko, naopak, odstavilo posledné tri atómové elektrárne.

Spustenie nového fínskeho reaktora do prevádzky deň potom, ako Nemecko vyplo svoje tri zvyšné nukleárne elektrárne, znovu upriamilo pozornosť na jadro ako možný zdroj čistej elektriny s minimálnymi emisiami skleníkových plynov. Zatiaľ čo Európa je v otázke jeho využitia rozpoltená, Čína pokračuje v najambicióznejšom nukleárnom programe, aký kedy svet videl.

V súčasnosti sa na svete stavia 54 jadrových reaktorov s plánovaným výkonom viac ako 57 gigawattov, ukazuje Graf dňa z údajov Svetovej nukleárnej asociácie. Najviac ich pribudne v Číne, ktorá sa tak bude podieľať na celosvetovom prírastku jadrového výkonu až 43 percentami, nasleduje India. V Európe sú vo výstavbe štyri reaktory s celkovým výkonom 5,6 GW vrátane štvrtého bloku Mochoviec, pri ktorom asociácia uvádza

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Čína a Taiwan

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie