Denník N

V Humennom chce postaviť veľký fotovoltický park firma, ktorej spolumajiteľa spájajú s bývalými lídrami mafie

Pole pri Humennom, na ktorom má vzniknúť nová slnečná elektráreň firmy Tatramarket Poprad. Foto - Tatramarket
Pole pri Humennom, na ktorom má vzniknúť nová slnečná elektráreň firmy Tatramarket Poprad. Foto – Tatramarket

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Podtatranská firma Tatramarket Poprad chce pri Humennom na ploche 13 hektárov stavať dva slnečné parky za vyše 11 miliónov eur.
  • Firmu spoluvlastní aj kežmarský podnikateľ, ktorý mal podľa médií väzby na bývalých silných mužov slovenskej mafie.
  • Tatramarket Poprad bol tiež v minulosti vyšetrovaný za príliš lacné prenájmy starosmokoveckých parkovísk.

S odstrihávaním sa od dodávok ruských energií dostávajú povoľovacie úrady čoraz viac nových žiadostí o budovanie veterných aj slnečných parkov, ktoré dokážu spomedzi obnoviteľných zdrojov vyrábať najlacnejšiu energiu. Pri Humennom chce až dva parky fotovoltických elektrární s celkovým výkonom skoro deväť megawattov stavať aj firma Tatramarket Poprad z tatranského Starého Smokovca.

Jedným z jej dvoch rovnocenných spolumajiteľov je Kežmarčan Milan Kušmírek, o ktorom viaceré média už skôr informovali, že mal blízko k bývalým najsilnejším mužom domáceho podsvetia. Navyše firma Tatramarket Poprad, ktorú vlastní s Ľubomírom Jakubčákom z Gánoviec, bola v minulosti vyšetrovaná políciou v prípade možného nehospodárneho nakladania s majetkom obce Vysoké Tatry.

Kušmírek na otázky Denníka E o svojich väzbách na členov mafie i o tom, ako pokračuje prešetrovanie Tatramarketu v kauze s parkoviskami, nereagoval vôbec. A jeho obchodný partner Jakubčák iba odpísal, že k nim nemá žiadne informácie.

Kontroverzné väzby spolumajiteľa Tatramarketu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie