Denník N

Zamestnanie alebo živnosť? Priepastné rozdiely v príjmoch sa zmenšili vďaka zvýšeným daňovým bonusom

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Keď vláda zvyšovala daňové bonusy na deti, zamestnancom pridala viac ako živnostníkom.
  • Rozdiely v čistých príjmoch pri porovnateľnej cene práce sa preto zmenšili v neprospech živnostníkov.  
  • Daňovo-odvodové zaťaženie zamestnancov je však stále oveľa vyššie. Ich veľkou výhodou budú vyššie dôchodky.

Ak ste zamestnanec, možno závidíte živnostníkom vyššie čisté príjmy. A živnostník zase uvažuje o tom, že ako zamestnanec by mal pohodlnejší život, istotu práce, pravidelného príjmu a neskôr vyššieho dôchodku.

Pri tejto dileme treba teraz zobrať do úvahy aj mimoriadne štedré daňové bonusy, ktoré vláda postupne zvyšovala od leta minulého roka. Zamestnancom pridala viac ako živnostníkom, čo bolo vzhľadom na ich enormné daňové zaťaženie správne.

V modelovom príklade sme porovnali živnostníka s hrubým príjmom 1800 eur so zamestnancom s hrubou mzdou v rovnakej výške, ktorí obaja majú dve deti.

Kým prvý získa v prepočte na mesiac v daňovom bonuse necelých 120 eur, druhý má plný bonus 280 eur. Výsledkom je čistý príjem zamestnanca aj živnostníka približne 1620 – 1630 eur.

Samozrejme, firma na zamestnanca vynaloží okrem hrubej mzdy 1800 eur ešte ďalších zhruba 600 na odvody. Z vyšších odvodov však vyplývajú viaceré výhody pre zamestnanca, najmä vyšší dôchodok.

V nasledujúcom texte porovnáme aj ďalšie plusy a mínusy zamestnania a podnikania a ich odvodovo-daňové zaťaženie.

Kde zarobíte viac?

Zamestnanec: V pracovnej zmluve má zamestnanec stanovené, koľko je jeho hrubá mzda. Čistá mzda je to, čo dostane na účet, teda je to hrubá mzda po odpočítaní odvodov a daní.

Ak zamestnanec zarába tento rok v hrubom 1800 eur, na účet v banke mu príde v čistom 1 340,57 eura.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie