Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Čo čaká automobilový priemysel a čo to znamená pre nás

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V automobilovom priemysle prebieha revolúcia, ktorá spočíva v rýchlom a masovom prechode od spaľovacích motorov k elektrickým autám. Keďže sme krajinou s najväčším počtom vyrobených áut so spaľovacími motormi na obyvateľa na svete, táto revolúcia sa nás týka viac ako akejkoľvek inej krajiny na svete. Aj preto je užitočné pozrieť sa na to, čo sa deje, čo sa dá očakávať a čo to môže znamenať pre nás a našu ekonomiku.

Najskôr zopár zaujímavostí z histórie. Pomerne známe je, že prvým autom so spaľovacím motorom bol vynález Carla Benza z roku 1886, ale menej známe je, že prvé elektrické auto bolo vynájdené už omnoho skôr, a to v roku 1830 Škótom Robertom Andersonom. Ešte v roku 1900 jazdilo v USA dvakrát viac elektrických áut ako tých so spaľovacími motormi. Prelom nastal až po roku 1908, keď spustil Henry Ford masovú výrobu Modelu T, čo znamenalo definitívne víťazstvo spaľovacích motorov nad elektrickými.

Najnovšie vydanie týždenníka The Economist prinieslo špeciálnu prílohu o nových výzvach svetového automobilového priemyslu pod príznačným názvom „Ťažký nový svet“.

Výzvy, ktorým automobilový priemysel na celom svete čelí, sú naozaj bezprecedentné. Sektor sa musí zmeniť. Problém je však ten, že vo výrobe automobilov sa mení všetko naraz.

Veľa a pomerne vášnivo sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Automobilový priemysel

Budúcnosť automobilov

Doprava

Klimatická kríza

Ekonomika, Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie