Denník N

Revolut začal ponúkať spoločné účty partnerom, slovenské banky ich považujú za prežitok

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ak chcete mať s partnerom či spolubývajúcim spoločný bankový účet, vo veľkých bankách na Slovensku ho nehľadajte.
  • Túto službu ako novinku zaviedla tento mesiac internetová banka Revolut, v ponuke ho má aj mBank.
  • Prinášame prehľad o tom, čo sa stane s účtom po smrti majiteľa a aký je rozdiel, ak má s niekým spoločný účet či spoludisponenta.

Keď som začal bývať s priateľkou v spoločnom byte, bolo pre mňa úplne samozrejmé mať s ňou aj spoločný bankový účet. Veď aj byt vlastníme spolu a spoločné budú aj účty za energie či internet, hovorí Rastislav z Bratislavy. Lenže možnosť otvoriť si spoločný účet v slovenských bankách neobjavil.

V pobočkách, ktoré navštívil, mu bankári vysvetľovali výhody oddelených účtov s možnosťou pribrať disponenta, ktorý získa právo používať účet. Keďže inú možnosť nemal, s týmto riešením pre partnerku sa uspokojil. Aj keď je to pre ňu riziko, že ak by zomrel, k spoločným financiám sa hneď nedostane. Banka totiž musí účet do skončenia dedičského konania zablokovať.

Tento mesiac začala spoločné účty ľuďom z jednej krajiny ponúkať ako novinku online banka Revolut. Slováci ju podľa bankárov využívajú pomerne často už teraz, vidia to na okamžitých platbách, ktoré vo významnej miere putujú aj do Litvy, kde táto pôvodom britská banka sídli.

Jedinou bankou na Slovensku, ktorá aktuálne spoločný účet dvom majiteľom otvorí, je mBank. Spoločný účet, pri ktorom majú dvaja spolumajitelia rovnaké práva, v minulosti ponúkali aj najväčšie banky Slovenská sporiteľňa a VÚB banka. Ešte pred niekoľkými rokmi ho predávala aj UniCredit Bank. No už ich z ponuky vyradili, tvrdia, že oň nebol záujem a ľudia sa na túto možnosť ani nepýtajú. „Dožíva“ im tak už len malé množstvo spoločných účtov.

Prečo je to zaujímavé: Revolut, ktorý sa profiluje ako moderná online banka pre mladých (ponúka napríklad aj nákup kryptomien), prináša ako novinku produkt, ktorý slovenské banky považujú za staromódny. Klienti ho vraj nechcú. Revolut však tvrdí, že je to inak.

V

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie