Denník N

Graf dňa: Slovensko je v dovoze fosílnych palív z Ruska štvrté na svete

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Slovensko tento rok doviezlo ropu a plyn z Ruska za 1,5 miliardy eur, viac Kremľu za fosílne palivá zaplatili len tri krajiny na čele s Čínou.
  • Podiel ruského plynu na celkových dovozoch na Slovensko by mal tento rok výrazne klesnúť. V Slovnafte by zase mali tento rok spracovať až tretinu inej než ruskej ropy.

Aj keď sa Slovensko snaží odstrihnúť od ruských energií, v rebríčku najväčších importérov fosílnych palív z Ruska mu patrí štvrté miesto na svete. Krajina však predsa len robí v diverzifikácii zdrojov pokrok, ktorý by ju mal pripraviť na život bez ruských fosílnych palív.

Slovensko za necelé štyri mesiace tohto roka doviezlo z Ruska ropu a plyn v celkovej hodnote 1,5 miliardy eur, pred ním sú len krajiny, ktoré Kremeľ neoznačuje ako nepriateľské, ukazuje Graf dňa z odhadov CREA. Na čele importérov ruských energií je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Plynová kríza

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie