Denník N

Učitelia založili štrajkový výbor, spájajú sa so sestričkami

Učitelia darovali na protest krv, viaceré škol ostali zavreté. Foto N - Vladimír Šimíček
Učitelia darovali na protest krv, viaceré škol ostali zavreté. Foto N – Vladimír Šimíček

Učitelia pripravujú ostrý štrajk, zrejme ešte pred voľbami prestanú chodiť do práce. Stovkám sestier uplynie výpovedná lehota na konci januára.

Učitelia už otvorenejšie hovoria o ostrom štrajku. Cez víkend vznikol štrajkový výbor, ktorý to bude mať na starosti. Kedy by sa mohol štrajk začať a koľko škôl sa zapojí, ešte nehovoria. Je však zrejmé, že by to bolo ešte pred voľbami, ktoré budú 5. marca.

Pritvrdzujú po jesenných akciách ako Zraz dlhých nosov pred úradom vlády alebo Darovanie krvi, ktoré vládu nepresvedčili na prijatie ich požiadaviek, najmä viac peňazí do školstva a zvýšenie platov.

Bohužiaľ, vláda dlhodobo ignoruje požiadavky učiteľov, ako aj odporúčania domácich a zahraničných odborníkov na vzdelávanie. K zmene jej postoja nepomohli ani protestné akcie z jesene minulého roka. Mnoho učiteľov sa domnieva, že za tejto situácie pomôže len štrajk, povedal aktivista a učiteľ Vladimír Crmoman z Iniciatívy bratislavských učiteľov, ktorá protesty pripravovala.

Štrajkový výbor má teraz koordinovať prípravu prípadného neobmedzeného ostrého štrajku.

Draxler: Vrátim sa, ak bude viac peňazí

Aj minister školstva trvá na tom, že by učitelia mali zarábať viac, no zariadiť to podľa neho má až ďalšia vláda. Teraz učiteľom platy stúpnu o 4 percentá, v minulých rokoch to bolo o päť percent.

Ide o nižšie navýšenie, ako by si minister školstva Juraj Draxler želal, na druhej strane je potrebné povedať, že platy učiteľov rástli v posledných rokoch rýchlejšie ako platy štátnych a verejných úradníkov a zamestnancov bezpečnostných zložiek, napísalo ministerstvo školstva.

Minister však teraz navyše hovorí, že by bol ochotný prijať ponuku pokračovať aj po voľbách v práci ministra školstva, no za dvoch podmienok. „Jedna je, že do programového vyhlásenia sa musí dostať garancia, že do školstva vrátane platov pôjde viac financií. Druhá podmienka je, že mi musí vyjadriť podporu školské prostredie. Predovšetkým cez stavovské organizácie a cez odbory,“ povedal Draxler v rozhovore pre TASR.

Čo chcú

Učitelia chcú plnenie požiadaviek sformulovaných vo výzve Slovenskej komory učiteľov. Tá žiada zvýšenie rozpočtu na školstvo o 400 miliónov eur. Peniaze by mali pomôcť vyrovnať rozdiely vo vybraných školách, a to od technického vybavenia až po pomôcky.

Schválený rozpočet na tento rok však dáva školstvu o 200 miliónov eur menej, ako malo vlani. Komora učiteľov žiada aj plošné zvýšenie platov o 140 eur od budúceho roka a o ďalších 90 eur od januára 2017. Argumentujú aj tým, že ich zárobky patria k najnižším v rámci OECD.

Podľa odborárov je nástupná mzda učiteľov 600 eur a po 32 rokoch praxe majú 800 eur. Ide o tarifné platy, učitelia si ich môžu zvýšiť o príplatky za nadčasy, alebo ak sú triednymi učiteľmi. Zarábajú však zhruba polovicu toho, čo ľudia s vysokoškolským titulom v iných profesiách.

Treťou požiadavkou je návrat kreditov pre učiteľov za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity, čo by ich motivovalo sa ďalej vzdelávať, a na ministerskú komisiu na prehodnotenie systému kontinuálneho vzdelávania.

Spoja sa so sestrami

Učitelia chcú teraz protesty a mediálne vystúpenia organizovať aj s nespokojnými sestrami, ktoré tiež žiadajú vyššie platy. Tie však nemôžu zo zákona štrajkovať, a tak dávajú hromadné výpovede. Celkovo výpovedná lehota beží vyše 900 sestrám, viaceré výpovede stiahli.

Výpovedná lehota sa veľkej skupine sestier končí na konci januára.

So sestrami sme sa dohodli na spoločných mítingoch, na spoločnom poukazovaní na prienikové témy na brífingoch a iných verejných prezentáciách, čiže na poukazovaní na podfinancovanie a nízke ohodnotenie v zdravotníctve a školstve, kde sme v tabuľkách na posledných miestach, korupčné kauzy a nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami, ktoré tiež spôsobujú odčerpávanie financií, povedal učiteľ Crmoman.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Protesty učiteľov

Výpovede sestier

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie