Denník N

Veľká východniarska „pasovačka“ – humenský Chemes nezaplatil VSE za spotrebované energie 19 miliónov

Ján Molnár starší - líder rodiny Molnárovcov , ktorá vlastní Chemes. Foto - Ľubomír Kočan
Ján Molnár starší – líder rodiny Molnárovcov , ktorá vlastní Chemes. Foto – Ľubomír Kočan

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Pološtátny energetický podnik VSE sa sťažuje, že mu humenský Chemes nezaplatil za dodávky plynu a elektriny za posledné štyri mesiace roka 2022.
  • Chemes oponuje, že VSE mu účtovala privysoké ceny a sám si voči firme vytvoril finančný protinárok.
  • Košické a humenské súdy vymáhanie dlhu zo strany VSE zatiaľ brzdia. Pološtátni energetici sa sťažujú aj na sudcov.
  • Zásobovanie Humenného energiami nie je zatiaľ ohrozené. Od januára Chemes začal odoberať energie od inej štátnej firmy. 

Východoslovenská energetika v rukách štátu a nemeckého koncernu E.On pre Denník E uviedla, že humenský dodávateľ energií Chemes v rukách tamojšej vplyvnej rodiny Molnárovcov jej odmieta zaplatiť za dodaný zemný plyn i elektrinu až vyše 19 miliónov eur. Ide o energie, ktoré VSE dodávala humenskej firme v priebehu posledných štyroch mesiacov minulého roku. VSE je najväčším dodávateľom energií vo východnej časti krajiny.

O tom, že Chemes, ktorý vykuruje mesto Humenné a zásobuje energiami aj mnohé tamojšie fabriky, nechce platiť za dodané energie, sa VSE pritom dozvedelo až koncom vlaňajška, keď mu už dodala všetko tak, ako mala. Chemes totiž mohol za spotrebované energie platiť so 60-dňovým odkladom.

Humenský podnik v rukách rodiny, ktorá kedysi zbohatla na predaji svojho mäsokombinátu Mecom finančnej skupine Penta, jednostranne odstúpil od zmluvy s VSE preto, že dodávateľ si mal podľa neho pýtať za dodané energie až príliš vysoké ceny. To rozbehlo medzi firmami boj, ktorý jedna vidí ako ukážkové neplatičstvo, zatiaľ čo druhá ako bežný spor o ceny energií.

Rozbroj sa presunul už aj na súdy. VSE si začala uplatňovať

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie