Denník N

Konečný verdikt pre ukrajinské obilie: východ EÚ si vyboxoval zákaz jeho dovozu, no západ ho môže mlieť ďalej

Ilustračné foto obilia v sklade. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto obilia v sklade. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Jednostranné slovenské zákazy dovozov ukrajinských potravín strieda jednotná európska ochrana.
  • Zdravie však ukrajinské obilie a olejniny neohrozujú, v západnej Európe sa môžu mlieť a lisovať aj naďalej.
  • Slovensko musí zrušiť aj národný zákaz dovozov ukrajinského cukru, medu či ovocia a zeleniny, najviac sa toho boja domáce cukrovary.
  • Blokovať nebudeme už ani dovozy sóje, čo potešilo obchodníkov, keďže na Slovensku ukrajinská sója chýba.

Strašenie ukrajinským obilím, ktoré využili na vytĺkanie politického kapitálu aj viacerí slovenskí politici, sa aspoň nateraz uzavrelo. A slovenskí farmári sa už nemusia báť nadmerného importu lacnejších surovín. Európska komisia totiž zaviedla nové zákazy, ktorými nahradila svojvoľné opatrenia členských štátov. Až do 5. júna dočasne stopla dovozy všetkej ukrajinskej pšenice, kukurice, repky olejnej a slnečnice do Poľska, Maďarska, Bulharska, Rumunska aj na Slovensko.

V ostatných krajinách Únie sa môžu ukrajinské obilie a olejniny predávať bez obmedzení aj naďalej. Únia totiž chráni iba obchodné záujmy svojich východných farmárov, no ukrajinské suroviny naďalej považuje za bezpečné. Kritika, že ukrajinské obilie môže byť zdraviu nebezpečné, bola teda poriadne prestrelená.

Únia takto reaguje práve na predošlé individuálne zákazy, ktoré prijali vlády dotknutých krajín, čím obišli bežné pravidlá dvadsaťsedmičky.

Rozhodnutie Bruselu bolo oznámené tesne potom, čo kodanské laboratóriá v rozhodcovskej vzorke ukrajinského obilia od najväčšieho slovenského výrobcu múk Mlyna Kolárovo síce potvrdili nadlimitný obsah rezíduí pesticídu chlorpyrifos, ale podobne ako pri skorších testoch nešlo o katastrofálne rozsiahle prekročenie noriem. Dnes už úplne zakázaný pesticíd sa v obilí nachádzal v rozsahu 0,024 miligramu na kilogram, no ešte nedávno ho platná norma EÚ povoľovala až v množstve 0,050 miligramu na kilogram. Podľa pôvodnej normy by obilie limitom vyhovelo stále so značnou rezervou.

Mlyn musí podľa slovenského agrorezortu 1500 ton ukrajinského obilia zlikvidovať, no žiadne iné problémy s ukrajinskými potravinami sa nezistili nielen na Slovensku, ale ani v iných krajinách EÚ.

Úplne všetci však stále spokojní nie sú. Mlyn naznačuje, že sa možno proti likvidácii obilia bude brániť. Farmári stále nevedia, ako budú odškodnení za stav, keď sa im pre lacnú konkurenciu z Ukrajiny vlastné obilie hromadí nepredané v skladoch.

Veľký strach majú z ukrajinských rivalov aj slovenské cukrovary. Po

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Kvalita potravín

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie