Denník N

Graf dňa: Zvyšovanie úrokov v USA má na svedomí tri z piatich najväčších bankových krachov v histórii

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Poslednou americkou bankou, ktorá skrachovala pre vysoké úrokové sadzby, je First Republic Bank.
  • Na druhej priečke v zozname najväčších krachov bánk v USA vystriedala Silicon Valley Bank, ktorej problémy súčasnú bankovú krízu odštartovali. 

Americká centrálna banka od marca 2022 zvýšila úrokové sadzby o skoro päť percentných bodov a necháva za sebou krvavú stopu. Koniec éry lacných peňazí neuniesli už tri banky, najnovšou a zatiaľ najväčšou obeťou je First Republic Bank, pre ktorú našla americká vláda kupcu len v pondelok.

First Republic sa stala druhou najväčšou skrachovanou bankou v histórii USA, pričom v prvej päťke sa umiestnili aj Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank, ktorých pád v marci odštartoval obavy zo širšej bankovej krízy, ukazuje Graf dňa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

banková kríza

Banky a poisťovne

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Ekonomika

Teraz najčítanejšie