Denník N

Už nie je dôvod odkladať ozdravenie verejných financií, hovorí šéf rozpočtovej rady (+ podcast)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Už od budúceho roka by sa mala nová vláda pustiť do ozdravenia verejných financií, hovorí šéf Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth. Priestor na to jej vytvára ekonomický rast, ktorý tento rok potiahnu eurofondy, aj klesajúca inflácia.

Aby sa verejné financie začali zlepšovať, v budúcom roku by sa malo novými opatreniami ušetriť 360 miliónov eur a do konca roku 2025, čiže o dva roky, necelá miliarda. Vyplýva to z prijatých pravidiel o výdavkových limitoch.

Je to dôležité aj preto, že naše verejné financie sú opäť v pásme vysokého rizika. Tóth vraví, že za prvé tri roky vlády (bývalej štvorkoalície, pozn. E) boli verejné financie spravované veľmi konzervatívne a ich udržateľnosť sa zlepšila. No to už neplatí. „Od tohto roku je už navyšovanie výdavkov značné a je aj trvalé.“

Vlani bol deficit rozpočtu prekvapivo 2 percentá HDP, čo je výrazne menej ako 5-percentný plán. Rozpočtová rada však hovorí, že udržateľnosť verejných financií sa zhoršila a verejné financie sú opäť v pásme vysokého rizika. Ako je to možné?

Krátka odpoveď je, že pre rozpočet, ktorý platí od tohto roku, sa výdavková politika vlády výrazne mení. Rozpočet na rok 2022 dopadol prekvapivo dobre, aj pre nás to bolo veľké prekvapenie. Deficit okolo dvoch percent znamenal, že štrukturálny, to znamená trvalý deficit bol len okolo jedného percenta, a spolu s predchádzajúcim rokom bol najnižší v histórii Slovenska. Stále sme mali dočasné výdavky, ktoré súviseli s covidom alebo so začiatkom energokrízy. Ale v rozpočte na rok 2023 sa výdavková politika vlády prudko mení. Zatiaľ čo v rokoch 2020 až 2022 bola relatívne konzervatívna,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie