Denník N

Vlčan ako minister končí pre miliónovú dotáciu od Budaja. Peniaze pre firmu si chce nechať

Ján Budaj a Samuel Vlčan . Foto – TASR
Ján Budaj a Samuel Vlčan . Foto – TASR

Aktualizované o 17.11 h o reakciu Jána Budaja. Dotácia 1,4 milióna eur pre firmu ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana vzbudila pochybnosti aj v koalícii. Vlčan oznámil odchod. Prezidentka začiatkom budúceho týždňa oznámi, čo bude ďalej.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan sa vzdáva funkcie potom, ako vyšlo najavo, že jeho firma Reko Recycling získala eurofondovú dotáciu 1,4 milióna eur na ministerstve životného prostredia Jána Budaja.

Obaja sa dostali do vlády vďaka hnutiu OĽaNO. Vlčan oznámil odchod vo štvrtok krátko po obede po kritike Smeru, ale aj Za ľudí a Sme rodina. Vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová ešte v stredu žiadala Vlčana, aby sa dotácie vzdal, lebo je to nemorálne, a hovorila, že sa jej minister pre kritiku vyhrážal trestným oznámením. Firma sa podľa Vlčana peňazí nezriekne.

Ešte v stredu Vlčan odchod z ministerského postu odmietal, na druhý deň už ohlásil rezignáciu. Trvá na tom, že nepochybil on ani firma Reko Recycling, v ktorej ovláda 55 percent. Pre odchod sa podľa svojich slov rozhodol, lebo sa záležitosť stala predmetom predvolebného boja a „najjednoduchšieho populizmu“.

„Nie som na tejto stoličke prilepený. (…) Napriek tomu, že nevidím tak zo strany danej spoločnosti, ani zo svojej strany porušenie zákona, ani akékoľvek porušenie etických princípov, nechcem zotrvávať vo funkcii,“ vyhlásil Vlčan.

Na ťahu je prezidentka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Samuel Vlčan

Sme rodina

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie