Denník N

Ako vytvoriť intelektuálov, keď sme rukami Európskej únie

Karikatúra – Shooty/kalendár Profesia.sk 2016
Karikatúra – Shooty/kalendár Profesia.sk 2016

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Čítate tretí článok zo štvordielnej série o úniku mozgov. 

Michal Csonga bol typický panelákový rebel z Petržalky. Po nástupe na strednú školu jeho otca poslali na diplomatickú misiu do Číny. Sťahovaniu sa bránil, nechcel odísť na druhý koniec planéty bez kamarátov.

„Bol to iný svet,“ opisuje Čínu z roku 2005. Krajina bola vtedy otvorená inováciám a ľuďom zo zahraničia. Tínedžer vyrastajúci v 90. rokoch na Slovensku nebol pripravený na globálnu skúsenosť.

Michala Csongu takmer vyhodili zo strednej školy v Číne. Neskôr študoval na britskej univerzite v Manchestri, prijatý bol aj na Cambridge. K úspechu mu pomohla medzinárodná skúsenosť a kritické myslenie. Zdroj: osobný archív Michala Csongu

Z kanadskej školy v Číne ho takmer vyhodili. „Chceli, aby som kriticky myslel, na čo som nebol zvyknutý,“ spomína Csonga. Potom si však prešiel ďalšími zahraničnými študijnými aj pracovnými skúsenosťami. Po desiatich rokoch sa vrátil žiť na Slovensko a dnes je strategickým šéfom fondu Zero Gravity Capital, ktorý investuje do technologických startupov.

Jeho príbeh ukazuje, ako môžu mladého človeka nabudiť medzinárodné skúsenosti a iný, kvalitný vzdelávací systém. „Mrzí ma, že vzdelávanie na Slovensku je stále veľmi zlé,“ dodáva Csonga.

Výrobná dielňa

Slovensko je totiž považované za výrobnú dielňu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Firmy

Migrácia

Mladí

Priemysel

Školstvo

Stimuly na vedu a výskum

Technológie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie