Denník N

Dobrovoľné príspevky v druhom pilieri sa nezvýhodnia, SaS sa pri hlasovaní zdržala

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Parlament neschválil Kremského novelu zákona o druhom pilieri.
  • V návrhu boli spresnenia výplaty dôchodkov aj daňová výhoda pre dobrovoľné príspevky.
  • Za návrh hlasovali poslanci OĽaNO a Sme rodina, zdržali sa poslanci SaS, Smeru a časť nezaradených poslancov.
  • SaS chcela voľnejšie pravidlá pre jednorazový výber úspor, no neprešlo to.

V parlamente neprešla novela zákona Petra Kremského z OĽaNO, ktorá mala dovysvetliť niektoré nejasnosti pri výplate dôchodkov z druhého piliera.

Malo sa tiež zaviesť daňové zvýhodnenie dobrovoľných príspevkov, možnosť ich vybrať aj pred dôchodkom. Zo zákona sa mala dať preč možnosť zdaniť jednorazový výber úspor.

Zo 134 prítomných poslancov za zákon hlasovalo iba 66 poslancov z OĽaNO a zo Sme rodina. Zdržali sa poslanci SaS, Smeru, Hlasu, Republiky, tarabovci, ale aj György Gyimesi, Tomáš Šudík a Tomáš Valášek.

S novelou sa rátalo dopredu, keďže parlament vlani na jeseň odsúhlasil veľkú novelu zákona o druhom pilieri a niektoré technické veci zostali nejasné. Súvisia najmä s výplatnou fázou, ktorá sa od roku 2024 zásadne zmení. Možnosť jednorazového výberu úspor nakoniec zostala, týka sa však len polovice úspor.

SaS chcela voľnejší jednorazový výber

Keď sa malo o zákone ako celku hlasovať ešte v marci, parlament nebol uznášaniaschopný. SaS aj Smer vtedy vytiahli pri hlasovaní kartičky. SaS žiadala, aby si ľudia s vyššími príjmami mohli na dôchodku vybrať zrýchlene celé úspory.

Teraz neprešiel ani ďalší

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie