Denník N

Opustený spišskonovoveský mäsokombinát po vyše 30 rokoch ožije novou výstavbou. Vznikne tam skoro 370 bytov

Umiestnenie novej bytovej výstavby Vizualizácia - Bio Energo
Umiestnenie novej bytovej výstavby Vizualizácia – Bio Energo

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Okrem známeho mäsozávodu MäsoSpiš v Spišskej Novej Vsi stojí aj ďalší areál mäsokombinátu, ktorý sa však nikdy nedostaval.  
  • Teraz sa má prebudovať na nový obytno-výrobný komplex, v ktorom bude aj aquaponická prevádzka na ekologický chov rýb a pestovanie rastlín.
  • Za projektom stojí podnikateľ z biznisu s drevom, ktorý sa s dvoma spolumajiteľmi Esetu snaží oživiť aj žarnovickú výrobu preglejok.

Spišská Nová Ves je u konzumentov mäsových výrobkov zapísaná hlavne svojím mäsokombinátom MäsoSpiš, ktorý sa im spája so spišskými párkami. Tie jeho majiteľ veľkopodnikateľ Milan Fiľo už medzitým presťahoval do svojho väčšieho a efektívnejšieho mäsokombinátu Tauris v Rimavskej Sobote a spišskú mäsovýrobu zúžil.

No rovnako má mesto aj druhý mäsokombinát, ktorý ale nikdy nič nevyprodukoval. Socialistickí národohospodári ho síce za bývalého režimu naplánovali, no nedostavali ho a po nich to neskúsil ani žiadny ponovembrový podnikateľ.

Po vyše 30 rokoch bez života sa má však opustený areál na východnom okraji mesta prebudovať na nový komplex so skoro 370 bytmi aj dvoma polyfunkčnými budovami na skladovanie aj výrobu.

Prestavbu chce zrealizovať ružomberská firma Bio Energo, ktorú vlastní Ružomberčan Ján Šestina známy skôr z odvetví naviazaných na spracovanie dreva. Podnikateľ stojí napríklad aj za inovatívnym projektom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Reality

Ekonomika

Teraz najčítanejšie