Denník N

Graf dňa: Slovenských obchodníkov čakajú ešte ťažké mesiace, ale nie sú v tom v EÚ sami

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Maloobchodné tržby na Slovensku sa v marci medziročne prepadli o šesť percent, bol to desiaty najväčší pokles v EÚ. 
  • Obchodníkov čaká ešte ťažký druhý štvrťrok, potom tržby potiahne klesajúca inflácia.

Prudký marcový prepad tržieb v slovenských obchodoch nie je až taký výnimočný, nákupné ochladenie postihlo drvivú väčšinu krajín Európskej únie. Maloobchod čaká ešte niekoľko ťažkých mesiacov, v druhej polovici roka by však klesajúca inflácia, rastúce mzdy a nízka nezamestnanosť mali obchodníkom pomôcť odraziť sa od dna, hovoria ekonómovia.

Maloobchodné tržby v eurozóne boli po očistení o infláciu v marci medziročne nižšie o 3,8 percenta, v celej EÚ sa pokles prehĺbil na 4,1 percenta, ukazuje Graf dňa z údajov Eurostatu zverejnených v piatok. Na čele rebríčka 22 krajín Únie, ktoré zatiaľ údaje zverejnili, sa nachádzali Estónsko, Maďarsko a 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Obchod

Ekonomika

Teraz najčítanejšie