Denník N

Odkiaľ sa vzal Ľudovít Ódor a prečo sa tak veľa ľudí teší na jeho polročný mandát

Ľudovít Ódor v Shootyho karikatúre z roku 2007
Ľudovít Ódor v Shootyho karikatúre z roku 2007

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Najprv stručné vysvetlenie pre tých, ktorí nepoznajú Ľudovíta Ódora a teraz sa čudujú vlnám nadšenia, ktoré sprevádza oznámenie o jeho pravdepodobne polročnom mandáte vo funkcii predsedu vlády:

Ľudovít Ódor je najvzdelanejší človek, ktorý na Slovensku viedol vládu, hoci premiérkou bola aj Iveta Radičová. Je to muž miernej povahy, suchého humoru, prirodzeného nadhľadu a po krátkej chvíli neprehliadnuteľnej inteligencie.

Štyridsaťšesťročný Ódor je v bratislavskej mocenskej elite jeden z najrešpektovanejších, pretože už niekoľkokrát ukázal, že dokáže unikátne kombinovať vlastné reformátorské ambície so záujmami toho, pre koho práve pracuje.

Dôvod, prečo meno Ľudovít Ódor počula možno až polovica obyvateľov Slovenska prvý raz až z úst prezidentky, je prostý. Hoci pracoval pre viacerých ministrov, navrhoval zákony, ktoré schvaľovali v parlamente ústavné väčšiny krížom cez koalíciu a opozíciu, a nejakým spôsobom sa v posledných dvadsiatich rokoch podieľal na prakticky všetkých dôležitých reformách, nikdy nebol členom žiadnej politickej strany a ani nikdy nekandidoval za poslanca.

Prečo potom zrazu vzal politickú funkciu, v ktorej nebude mať vyšší plat, zaručene si vyrobí kvantá vplyvných nepriateľov, na ulici už nikdy nebude anonymný a vie, že víťazné politické strany ho po voľbách vymenia? Navyše v situácii, keď v súkromných rozhovoroch dával už niekoľko mesiacov najavo hlboké sklamanie zo slovenskej politiky a avizoval, že po skončení svojho mandátu viceguvernéra NBS odíde z verejnej sféry?

Úspešný nudný lobista

Ódor je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ľudovít Ódor

Voľby 2023

Ekonomika, Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie