Denník N

Kto je pripravený ísť do vlády a čo na nových ministrov čaká v práci

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 11. 5.: Prinášame profily kandidátov na ministrov, ktorí ešte nie sú oficiálne potvrdení, no počíta sa s nimi vo vláde Ľudovíta Ódora. 

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nie všetky mená do úradníckej vlády boli v utorok poobede známe – rokovania o ich nástupe do funkcií zjavne ešte prebiehajú. Obsadenie viacerých ministerstiev však už má svojich favoritov a Denník N prináša ich profily.

Na verejnosť sa ešte stále nedostali hodnoverne potvrdené informácie, kto nahradí vicepremiéra Štefana Holého zodpovedného za legislatívu, kto príde po vicepremiérke a ministerke investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronike Remišovej, po ministrovi dopravy Andrejovi Doležalovi či ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi.

Na ministerstve práce s veľkou pravdepodobnosťou obsadí po Milanovi Krajniakovi post Soňa Gaborčáková, ktorá je od volieb štátnou tajomníčkou so zameraním na rodinnú a sociálnu politiku. Z textu sme vo štvrtok vyradili profily Júliusa Barcziho, ktorý sa po dohode s Prezidentským palácom ministrom kultúry nestane, a Moniky Hapalovej – bývalá riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu napokon ministerstvo školstva viesť do volieb nebude.


Ľudovít Ódor (1976): rozpočet a snaha o stabilitu

Ľudovít Ódor sa na budúci týždeň stane prvým premiérom úradníckej vlády, čiže vlády odborníkov, na Slovensku. Zároveň bude prvým premiérom, ktorý nebude mať od začiatku dôveru parlamentu, a aj prvým predsedom vlády, ktorého rodným jazykom nebude slovenčina, ale maďarčina. Nie je politik, je to nestraník.

Do funkcie prichádza z funkcie viceguvernéra Národnej banky Slovenska, kde bude už len do konca tohto týždňa. Jeho vyjadrenie pre médiá, v ktorom v pondelok potvrdil nástup do vlády a odchod z NBS zachytáva jeho nastavenie technokrata, ktorý je presný a chce hľadať riešenia: „Rozhodnutie pani prezidentky vymenovať ma za predsedu vlády odborníkov je pre mňa cťou a zároveň veľkou zodpovednosťou. Slovensko sa dnes nachádza v neľahkej situácii a so svojím tímom urobím všetko pre to, aby sme krajinu priviedli k predčasným voľbám a priniesli želaný pokoj, stabilitu, ale zároveň aj konštruktívnu odbornú diskusiu v témach, ktoré sú pre ľudí a krajinu dôležité,“ napísal Ódor.

Do vymenovania bude v plnom rozsahu pokračovať vo výkone funkcie viceguvernéra NBS. Celú kariéru staval na dôsledných a racionálnych analýzach a očakáva sa, že tak bude pôsobiť ako premiér a nebude mať záujem zapájať sa do politických súbojov a predvolebnej kampane. V predčasných voľbách nebude kandidovať za žiadnu zo strán.

Predsedom vlády bude určite dlhšie ako štyri a pol mesiaca, teda do 1. októbra, keď spoznáme výsledky parlamentných volieb. Koaličné vlády (vznik jednofarebnej vlády je veľmi nepravdepodobný) vznikajú týždne.

Funkcie viceguvernéra NBS sa teraz vzdáva, čo znamená, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ľudovít Ódor

Voľby 2023

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie