Denník N

Veľké spojenie nealkofiriem na zlepšenie recyklácie plastov žije ďalej. Zmenili ho tak, aby sa vyhli protimonopolnému úradu

Plastová flaša na nápoje. Foto N - Tomáš Grečko
Plastová flaša na nápoje. Foto N – Tomáš Grečko

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Protimonopolný úrad síce prestal posudzovať vstup českých firiem Kofola a Mattoni do podniku Jána Sabola na recykláciu plastových fliaš, no toto prepojenie nestroskotalo.
  • Firmy sa právnymi zmenami svojej spolupráce vyhli úradnému posudzovaniu.
  • V recyklačnom podniku už spolu dokonca vybudovali aj novú prevádzku, ktorá vylepší slovenskú recykláciu PET fliaš. 

Traja najväčší domáci dodávatelia minerálok a limonád predvlani oznámili, že vytvoria spoločný podnik na recykláciu plastových fliaš. Slovenské vetvy českých firiem KofolaMattoni 1873 mali vstúpiť do kolárovského recyklačného podniku General Plastic skupiny podnikateľov okolo Jána Sabola. Tá plní minerálky Budiš, Gemerka a Fatra a vlastní aj limonády Zlatá Studňa. Veľké prepojenie vtedy začal na návrh trojice partnerov posudzovať aj slovenský protimonopolný úrad (PMÚ). Ten však koncom minulého týždňa prekvapivo oznámil, že koncentráciu prestáva šetriť, lebo investori svoje návrhy na prepojenie stiahli. Ich spojenie sa však v skutočnosti nerozpadlo.

Spoločný biznis nielenže naozaj vytvoria, ale v Kolárove už spolu dokončili aj investíciu do výrazného vylepšenia tuzemskej recyklácie PET fliaš, potvrdil Denníku E najvyššie postavený manažér Sabolovej skupiny Róbert Spišák.

Stiahnutie návrhov je iba výsledkom toho, že právnici všetkých troch nealkofiriem prišli na to, ako sa môžu vyhnúť posudzovaniu koncentrácie podľa protimonopolných pravidiel. Keďže

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Životné prostredie

Ekonomika

Teraz najčítanejšie