Denník N

Nový slnečný park Slovenských elektrární pri Novákoch bude ešte väčší než ten vo Vojanoch

Odkalisko popolčeka pri Novákoch, na ktorom má vzniknúť nový solárny park. Vizualizácia - Slovenské elektrárne
Odkalisko popolčeka pri Novákoch, na ktorom má vzniknúť nový solárny park. Vizualizácia – Slovenské elektrárne

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Snaha Slovenska odstrihnúť sa od ruských energií zvýšila záujem o obnoviteľné zdroje, čo sa dá najrýchlejšie dosiahnuť masívnymi investíciami do solárnych elektrární. Čoraz aktívnejšie sú v tom aj Slovenské elektrárne. Po prvom veľkom parku pri Vojanoch už majú hotový aj projekt druhého pri ďalšej svojej končiacej tepelnej elektrárni v Novákoch.

Slovenské elektrárne sa do prvej vlny rozmachu slnečných elektrární pred viac ako desiatimi rokmi ešte príliš nezapojili. Pri východoslovenskej tepelnej elektrárni vo Vojanoch a aj pri jadrovej elektrárni Mochovce majú od roku 2010 iba dva menšie solárne parky s výkonom po necelom jednom megawatte. V súčasnej druhej vlne je už najväčší výrobca elektriny v krajine oveľa aktívnejší, pričom nové, oveľa väčšie parky chce stavať na zrekultivovaných odkaliskách s popolčekom zo svojich dvoch uhoľných elektrární pri Vojanoch a Novákoch.

Informácie o novom solárnom projekte vo Vojanoch zverejnila firma už vlani na jar, no teraz už od nej majú domáce povoľovacie úrady aj žiadosť o schválenie druhého projektu v Novákoch. Zámer na hornej Nitre je ešte o niečo väčší. Zatiaľ čo vojanský park sa bude rozkladať na ploche skoro 22 hektárov a jeho výkon bude predstavovať 17 megawattov, výkon parku v Novákoch má byť až 23 megawattov a rozkladať sa bude na 26 hektároch.

Projekty oboch parkov sú o to prínosnejšie, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Životné prostredie

Ekonomika

Teraz najčítanejšie