Denník N

Prenajať byt bez strachu z neplatičov, opráv a starostí so susedmi? Sľubuje to služba Ideálny nájomca

Radovan Pavlík. Foto - archív R. P.
Radovan Pavlík. Foto – archív R. P.

V tomto segmente aktívnejšie fungujeme tretí rok, prenajatých máme viac ako 100 bytov. O tom, že by nám niekto odišiel pre nespokojnosť, nemám informáciu, tvrdí Radovan Pavlík.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

RADOVAN PAVLÍK (1986) z Trenčína vlastní realitnú kanceláriu. Popri nej s kolegom Matejom Líškom založili aj firmu RentHub so službou Ideálny nájomca, ktorá sa zameriava na dlhodobé prenájmy bytov tak, že sa ich majitelia nemusia starať o žiadny servis.

Realitných kancelárií, horších aj lepších, je na Slovensku veľa. Nevšimol som si však, že by nejaká z nich prišla s nápadom ponúkať dlhodobé prenájmy bytov tak, že sa ich majitelia nemusia o nič starať.

Nejaké pokusy tu boli, ale len ako vedľajšia činnosť popri klasických predajoch nehnuteľností. Išlo najmä o jednoduché sprostredkovania prenájmov, keď realitka vyhľadala nájomníka, pripravila zmluvu a vzala si za to províziu. Tam sa služba aj končila. Ale nepočul som o tom, že by niekto ponúkal komplexné služby, teda že prevezme byt do vlastného nájmu, priebežne hľadá bezproblémových nájomníkov, rieši všetky opravy a majiteľovi platí aj v prípade, že byt je neobsadený.

Ako vám napadlo, že na trhu je takáto diera?

Stretával som sa s klientmi, ktorí otvorene hovorili, že sa boja prenajímať svoju nehnuteľnosť. Vraveli, že radšej ju budú mať prázdnu ako riskovať, že im ju niekto zničí, že nájomníci budú robiť hluk a neporiadok, že vzniknú problémy so susedmi, prípadne sa im tam nasťahujú ľudia, ktorí nebudú platiť. Niekedy je problém takých ľudí vysťahovať, najmä ak sú tam malé deti. Mnohí mali aj negatívne skúsenosti z minulosti.

Vtedy mi napadlo, že ak sme na realitnom trhu doma, podobným problémom vieme predchádzať a prípadné problémy promptne riešiť, nebolo by zlé prevziať nájmy bytov na seba a majiteľov od všetkého odbremeniť. Nájomníkom predsa môže byť naša firma a klient sa nemusí báť finančnej nedisciplinovanosti, riešenia opráv ani iných problémov. Aj preto sme zvolili názov projektu Ideálny nájomca.

Majiteľ bytu teda dostáva peniaze každý mesiac bez ohľadu na to, či dokážete nájsť nájomníka, a zároveň riešite všetky prípadné opravy aj sťažnosti? Ak trebárs môj byt vytopí susedov, budem mať pokoj?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie