Denník N

Sme rodina pomohla stavebným sporiteľniam dôstojne odísť zo slovenského trhu

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Stavebné sporiteľne môžu z trhu odísť aj splynutím s bankou či predajom do bankových rúk, uľahčí to koniec tým, ktoré to už na Slovensku vzdali.
  • Jediná zostávajúca Prvá stavebná sporiteľňa bude môcť dávať z fondu stavebného sporenia aj hypotéky, umožnil to návrh poslanca SaS Viskupiča.
  • Táto nenápadná zmena ukazuje, že systém stavebného sporenia na základoch spred 30 rokov neobstojí, hoci ho štát stále podporuje.

ČSOB stavebná sporiteľňa či Wüstenrot stavebná sporiteľňa, ktoré podnikanie na Slovensku vzdali už dávnejšie, budú môcť z trhu konečne odísť. Novela zákona o stavebnom sporení, ktorú schválil parlament na návrh poslancov Sme rodina, umožní ich predaj banke alebo stavebnej sporiteľni, prípadne ich likvidáciu a následné právne zlúčenie s bankou. Doteraz to nebolo možné, licencie pre banku a sporiteľňu sa nedali kombinovať.

ČSOB stavebná sporiteľňa, ktorá je dcérou ČSOB, utlmila predaj stavebného sporenia vlani v júli, Wüstenrot stavebná sporiteľňa pred dvomi rokmi. Existujúce zmluvy však spravujú a formálne stále existujú. Stavebné sporenie im pritom prestalo ako produkt pre biznis dávať zmysel nielen pre zmeny, ktoré obmedzili štátnu podporu, ale aj pre rozmach hypotekárneho úverovania, ktoré sa stalo pri financovaní bývania dominantné.

Po tejto zmene, ktorá začne platiť od júna, tak bude môcť napríklad ČSOB

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie