Denník N

Horúce úlohy pre nových ministrov: Nestratiť veľkých investorov, dočerpať eurofondy a pohnúť s tunelom Višňové

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zostava prvej slovenskej úradníckej vlády sa už finalizuje, nepoznáme z nej už len zopár členov.

Denník E sa pozrel na to, ktoré najhorúcejšie operatívne úlohy, nedotiahnuté reformy a miliardové rozhodnutia o štátnych peniazoch čakajú troch nových ekonomických ministrov – Petra Šveca, ktorý má dostať na starosť hospodárstvo, Jozefa Bíreša na pôdohospodárstve a Pavla Lančariča v rezorte dopravy.

V tomto roku treba celkovo dočerpať približne 5 miliárd eur z aktuálneho eurofondového obdobia, čo je takmer tretina všetkých zdrojov. Takmer polovica nedočerpanej sumy sa týka operačného programu, ktorý zastrešuje dopravu.

V percentuálnom vyjadrení majú z veľkých programov najslabšie čerpanie tie, ktoré zastrešujú životné prostredie (65 percent) a regionálny rozvoj (56 percent).

Veľa času nezostáva ani na dočerpanie 6,4-miliardového plánu obnovy, z ktorého sa financuje napríklad výstavba nemocníc, zelená energetika a rôzne reformy. Investície treba dokončiť do roku 2026.


 

Ministerstvo hospodárstva (Peter Švec): Drahé energie sú stále výzvou a ťažko vylobované fondy treba aj dobre využiť 

Štátny tajomník a zrejme aj budúci minister hospodárstva Peter Švec. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Dotiahnuť treba dohodu so Slovenskými elektrárňami o dodávke lacnejšej elektriny pre domácnosti až do roku 2027. Predbežne sa na tom s podnikom dohodol končiaci minister hospodárstva Karel Hirman, no zatiaľ sú tieto dodávky právne plne pokryté len do roku 2024.

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ľudovít Ódor

Ekonomika

Teraz najčítanejšie